Министар безбједности у СМ

Нешић: Процесом против Додика Суд и Тужилаштво направили једну врсту државног удара

  • Извор: СРНА
  • 05.11.2023. 22:00

Суд и Тужилаштво БиХ направили су једну врсту државног удара покрећући поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика, изјавио је вечерас министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, те оцијенио да ће оптужба бити одбачена ако је Суд независна институција.

Нешић је рекао да се Додик одазвао позиву Суда да покуша да покаже да ли је судство у БиХ независно или је под утицајем одређених међународних представника и одређених бошњачких политичара.

"И ми у Републици Српској желимо да видимо да ли су Суд и Тужилаштво независне правосудне институције, да ли дјелују на основу уставног поретка БиХ, Дејтонског мировног споразума или на основу нелегитимног странца", рекао је Нешић.

Нешић је подсјетио и да је уставна позиција полиције Републике Српске да брани предсједника Републике, те нагласио да Додик неће бити осуђен нити ухапшен, чиме је одговорио федералном министру унутрашњих послова Рами Исаку.

"Ако крене неко оружано на нашег предсједника, ми смо га спремни бранити. То је крај БиХ какву је ми знамо. Сваки покушај лишавања слободе Додика је крај БиХ. То би довело до тектонских поремећаја у БиХ", одговорио је Нешић у телевизијском дуелу федералном министру који је рекао да ће, ако то Суд БиХ од њих затражи, "предсједник Републике Српске Милорад Додик бити лишен слободе".

Нешић је поручио да нико неће хапсити Додика и да ФУП нема шта да тражи на територији Српске.

"Ако је Суд независна институција као што би требало, ова оптужба против Додика ће бити одбачена и ми ћемо ући у један миран период. Ово данас не треба никоме, ни Федерацији БиХ нити Републици Српској", нагласио је Нешић за федералну телевизију "Хајат".

Министар је навео да у овом тренутку, за разлику од појединих бошњачких политичара, БиХ, њен уставни поредак и Дејтонски мировни споразум штите Република Српска и њени политичари.

"Ми смо ти који се залажемо за поштовање уставног поретка, за суверенитет БиХ на тај начин да овдје не треба бити никакав странац и стране судије", рекао је Нешић.

Он је оцијенио да Кристијан Шмит ради на разградњи БиХ и да са једним од три конститутивна народа уопште нема комуникацију. "Овим путем могу да му поручим да је потпуно безбједан у БиХ" закључио је Нешић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: