Ministar bezbjednosti u SM

Nešić: Procesom protiv Dodika Sud i Tužilaštvo napravili jednu vrstu državnog udara

  • Izvor: SRNA
  • 05.11.2023. 22:00

Sud i Tužilaštvo BiH napravili su jednu vrstu državnog udara pokrećući postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je večeras ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, te ocijenio da će optužba biti odbačena ako je Sud nezavisna institucija.

Nešić je rekao da se Dodik odazvao pozivu Suda da pokuša da pokaže da li je sudstvo u BiH nezavisno ili je pod uticajem određenih međunarodnih predstavnika i određenih bošnjačkih političara.

"I mi u Republici Srpskoj želimo da vidimo da li su Sud i Tužilaštvo nezavisne pravosudne institucije, da li djeluju na osnovu ustavnog poretka BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma ili na osnovu nelegitimnog stranca", rekao je Nešić.

Nešić je podsjetio i da je ustavna pozicija policije Republike Srpske da brani predsjednika Republike, te naglasio da Dodik neće biti osuđen niti uhapšen, čime je odgovorio federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku.

"Ako krene neko oružano na našeg predsjednika, mi smo ga spremni braniti. To je kraj BiH kakvu je mi znamo. Svaki pokušaj lišavanja slobode Dodika je kraj BiH. To bi dovelo do tektonskih poremećaja u BiH", odgovorio je Nešić u televizijskom duelu federalnom ministru koji je rekao da će, ako to Sud BiH od njih zatraži, "predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti lišen slobode".

Nešić je poručio da niko neće hapsiti Dodika i da FUP nema šta da traži na teritoriji Srpske.

"Ako je Sud nezavisna institucija kao što bi trebalo, ova optužba protiv Dodika će biti odbačena i mi ćemo ući u jedan miran period. Ovo danas ne treba nikome, ni Federaciji BiH niti Republici Srpskoj", naglasio je Nešić za federalnu televiziju "Hajat".

Ministar je naveo da u ovom trenutku, za razliku od pojedinih bošnjačkih političara, BiH, njen ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum štite Republika Srpska i njeni političari.

"Mi smo ti koji se zalažemo za poštovanje ustavnog poretka, za suverenitet BiH na taj način da ovdje ne treba biti nikakav stranac i strane sudije", rekao je Nešić.

On je ocijenio da Kristijan Šmit radi na razgradnji BiH i da sa jednim od tri konstitutivna naroda uopšte nema komunikaciju. "Ovim putem mogu da mu poručim da je potpuno bezbjedan u BiH" zaključio je Nešić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program