Obilježavanje godišnjice Granične policije BiH

Nešić: Ulaganje u bezbjednosni sektor i policijske službenike je prioritet

  • Извор: АТВ
  • 06.06.2023. 14:53

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice Granične policije BiH i dodjeli pohvalnica policijskim službenicima koji su u proteklom periodu ostvarili uspješne rezultate u radu.

Ceremoniji je prisustvovala i predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, kao i predstavnici ministarstava i policijskih agencija u BiH, ambasada i partnerskih organizacija. 

Nešić su uz čestitanje godišnjice direktoru GP BiH Mirku Kuprešakoviću i pripadnicima Granične policije, osvrnuo na rezultate postignute u prethodnom periodu, ali i ukazao na glavne izazove i planove za budućnost. Naglasio je da ova agencija čini okosnicu bezbjednosnog sektora u BiH i da je Granična policija prva brana za spriječavanje svih vrsta prekograničnog kriminala. 

“Kontrola i nadzor cjelokupne granice BiH veliki je izazov, posebno imajući u vidu složenost terena i nedostatak policijskih službenika. Činjenica da dijelimo 1.000 kilometara dugu granicu sa Evropskom unijom, a odnedavno i šengenskim prostorom, predstavlja dodatni izazov, a time i pritisak na Graničnu policiju u zaštiti naših i vanjskih granica EU. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, koja se sve više integriše u evropski sigurnosi prostor, to je naša obaveza i naš najviši prioritet i narednom period”, kazao je Nešić. 

Podsjetio je da se uskoro očekuje početak pune operativne saradnje sa EUROPOL-om što je važno za razmjenu informacija i borbu protiv svih vidova kriminala, a započete su pripreme za pregovore o uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om koji je bitan za kontrolu granica. Dodao je da su još brojni izazovi pred bezbjednosnim sektorom BiH uključujući i Granični policiju.

“Ova agencija treba nastaviti modernizaciju, uvođenje savremenih tehnologija za efikasniji nadzor i kontrolu granice i kadrovsko jačanje. Zbog toga očekujemo još snažniju podršku od Evropske unije i naših partnerskih i prijateljskih zemalja. Ulaganjem u bezbjednost štitimo naše granice ali i doprinosimo i bezbjednosti regiona i Evropske unije. Važno nam je i ulaganje u ljudske kapacitete u cilju zadržavanja stručnih kadrova, zapošljavanje novih policijskih službenika ali i njihove stalne obuke i edukacije. Kao ministar bezbjednosti već sam poduzeo korake da se nakon višegodišnjih zastoja pripreme zakonski propisi koji će poboljšati prava policijskih službenika ali i uslove rada kroz nabavke kvalitetne i adekvatne opreme. U tome i svim drugim aspektima, uvijek ćete imati moju i podršku Ministarstva bezbjednosti BiH, istakao je Nešić.

Тагови: