Zajednička kontakt tačka

BiH uspostavila punu saradnju sa Europolom

  • Извор: СРНА
  • 22.06.2023. 11:26

Bosna i Hercegovina je uspostavila punu saradnju sa Agencijom EU za saradnju u provođenju zakona (EUROPOL) otvaranjem novih prostorija Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH u zgradi prijateljstva Grčka i Bosne i Hercegovine, u kojoj se nalazi Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Bosna i Hercegovina je uspostavila punu saradnju sa Agencijom EU za saradnju u  provođenju zakona (EUROPOL) otvaranjem novih prostorija Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH u zgradi prijateljstva Grčka i Bosne i Hercegovine, u kojoj se nalazi Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Ovo je važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, koja omogućava direktnu saradnju između Europola i svih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i raspoređivanje bh. oficira za vezu u EUROPOL-u u Hagu. To će uveliko doprinijeti naporima BiH u jačanju  prevencije i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta  u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Nešić: Opozicija da odgovori da li priznaje Šmita za visokog predstavnika?

Nešić: Opozicija da odgovori da li priznaje Šmita za visokog predstavnika?

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić koji je zajedno sa zamjenikom generalnog direktora  Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom  Onidijem otvorio Kontakt tačku, istakao je da očekuje da će ispunjenje ovog prioriteta biti snažan  podsticaj daljem napretku u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, najvažnijem cilju kojem BiH  teži.

"Ovaj proces je trajao 10 godina, ali ipak, ovo je velika prekretnica za sve nas. Svi zajedno, uz pomoć i podršku Delegacije Evropske unije, ovim dostignućem, postigli smo mnogo za BiH, kako u sferi bezbjednosti tako i kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Kroz međunarodnu policijsku saradnju, koja je prioritet naše zemlje, preko Kontakt tačke, gdje su svi nadležni organi  i institucije vidljivi i imaju svoju ulogu, jačamo kako unutrašnje povjerenje, tako i povjerenje i  saradnju sa drugim narodima i državama“, kazao je Nešić.

Zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi je istakao da je ovo veliki korak u jačanju zajedničke bezbjednosti i BiH i EU poduzimaju još jedan korak u integraciji odgovora na terorizam i  kriminalne aktivnosti.

"Zemlje Balkana samo jedinstveno mogu da se nose sa problemom migracija“

Šef Delegacije EU, specijalni predstavnik EU u BiH Johan Sattler istakao zadovoljstvo činjenicom da su se agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini pridružile EUROPOL ovoj porodici. 

“Današnji svijet je sve više međusobno povezan, a to uključuje i kriminalne aktivnosti. Zbog toga je prekogranična saradnja u provođenju zakona tako ključna. Pokretanjem rada kontakt tačke poboljšaće se razmjena vitalnih informacija koje će dovesti do snažnije borbe protiv privrednog kriminala, terorizma, sajber kriminala, trgovine ljudima i drogom te eksploatacije djece. Uspostavljanjem pune saradnje sa EUROPOL-om, organi za provođenje zakona u BiH će imati  potpun pristup analitičkim alatima i bazama podataka EUROPOL-a, što će agencijama za provođenje zakona u EU i BiH olakšati razmjenu vrijednih operativnih informacija”, rekao je Satler.

Zamjenik izvršnog direktora operacija u EUROPOL-u, Žan-Filip Lekuf je naglasio da je  Bosna i Hercegovina ključni partner u borbi protiv prekograničnog kriminala. 

“Blisko sarađujemo na rješavanju ozbiljnih kriminalnih prijetnji, a Bosna i Hercegovina i  EUROPOL će zajednički imati koristi od uspostavljanja Nacionalne kontakt tačke. Radujemo se što ćemo dočekati oficira za vezu iz Bosne i Hercegovine, koji će se pridružiti velikoj mreži država predstavljenih u sjedištu EUROPOL-a. Ovakav razvoj događaja omogućava Bosni i Hercegovini i EUROPOL-u da još tješnje sarađuju u borbi protiv međunarodnog kriminala i izgradnji bezbjednog društva za sve naše građane”, dodao je Lekuf.

Johanson čestitala Nešiću uspostavljanje pune saradnje sa EUROPOL-om

Johanson čestitala Nešiću uspostavljanje pune saradnje sa EUROPOL-om

Koordinator Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa EUROPOL-om Irena  Marelja je pojasnila da Kontakt tačku trenutno čini 16 policijskih službenika, tako da su  predstavnici svih policijskih agencija Bosne i Hercegovine na jednom mjestu. 

“Za sve nas je novo, prvi put radimo u ovakvom ambijentu, što nam daje osjećaj uspjeha. Zajedno smo savladali početne izazove osnivanja ovog najmlađeg državnog i policijskog tijela, a novi su  pred vratima. Ali da bismo nastavili ovaj proces i ispunili postavljena očekivanja, potrebna nam je stalna saradnja i podrška u jačanju ovog tijela, da efikasno odgovori na izazove savremenog  svijeta i upravlja bezbjednosnim rizicima, kao čvorište za pravovremenu razmjenu informacija  sa EUROPOL-om”, kazala je Marelja. 

EU je kontinuirano zagovarala i podržavala operacionalizaciju Kontakt tačke, uključujući pomoć  u izradi pravilnika o radu, renoviranje novih prostorija i doniranje IT opreme neophodne za njen  rad.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.