Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Nezakonita odluka Savjeta ministara, ne postoje institucije kulture BiH

  • 03.10.2018. 14:59

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da je neustavna i nezakonita odluka Savjeta ministara da sredstva klirinškog duga, namijenjena za potrebe institucija BiH, dodijeli Arhivu BiH, Zemaljskom muzeju BiH, Istorijskom muzeju BiH i Olimpijskom muzeju jer, kako se naglašava, ne postoje institucije kulture BiH.

Iz Ministarstva je saopšteno da je ustavima Srpske, BiH i Federacije BiH, kao i Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta, odnosno kantona. 

"Stoga je neprihvatljiva odluka Savjeta ministara BiH da 10 odsto sredstava, koje je BiH dobila po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu `C` Sporazuma o pitanjima sukcesije, bude dodijeljeno ovim institucijama kulture kao institucijama BiH", naglašava se u saopštenju. 

Ističe se da ovom odlukom Savjet ministara nastavlja protivustavno favorizovanje institucija kulture, koje i teritorijalno, i administrativno pripadaju Federaciji BiH, odnosno Kantonu Sarajevo. 

"Navedene ustanove kulture sebe nezakonito nazivaju ustanovama kulture BiH i nezakonito dobijaju višemilionska sredstva za sufinansiranje iz budžeta BiH, zahvaljujući pristrasnosti članova Savjeta ministara BiH", ističu iz resornog ministarstva. 

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske navode da nisu imali saznanja, niti su konsultovani u vezi sa raspodjelom sredstava ovim institucijama i pitaju da li su za ovo saglasnost dali srpski predstavnici u Savjetu ministara. 

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar civilnih poslova Adil Osmanović potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli ukupno 1.100.000 KM za sufinansiranje projekata sa predstavnicima Arhiva BiH, Zemaljskog muzeja BiH, Istorijskog muzeja BiH i Olimpijskog muzeja. 

"Odlukom Savjeta ministara o odobravanju sredstava ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Ruske federacije po Aneksu `C` Sporazuma o pitanjima sukcesije za podršku projektima kulture u BiH, a na prijedlog resornog ministarstva, za Zemaljski muzej BiH odobreno je 500.000 KM, po 250.000 KM za Istorijski muzej BiH i Olimpijski muzej u Sarajevu i za Arhiv BiH 100.000 KM", rekao je Zvizdić novinarima nakon potpisivanja ugovora. 

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм