Sud BiH

Ni nakon potjernice ni traga ni glasa o Mahmuljinu

 • Izvor: Srna
 • 29.12.2022.11:18

Sud BiH ni mjesec dana nakon raspisivanja međunarodne potjernice nema nikakvu informaciju gdje se nalazi osuđeni Sakib Mahmuljin, rečeno je Srni u toj pravosudnoj instituciji.

"Sud BiH još nema informaciju gdje se nalazi osuđeni Mahmuljin. Kada Sud BiH dobije informaciju da je osuđeni uhapšen po potjernici, počinje postupak ekstradicije", naveli su iz Suda BiH odgovarajući na pitanje Srne da li Sud ima ikakvu povratnu informaciju gdje je osuđeni Mahmuljin i da li će i kada biti isporučen BiH.

Mjesec dana nakon izdavanja naredbe o raspisivanju međunarodne potjernice za nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa Armije RBiH, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine u Vozući i Zavidovićima 1995. godine, ne pokreće se nikakav, pa ni disciplinski, postupak protiv onih koji su Mahmuljinu nakon pravosnažnosti presude omogućili da slobodno izađe iz sudnice, kao što je i sa slobode dolazio na ročišta.

Sud BiH je 28. novembra ove godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom.

Prethodno mu je poslan poziv da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. decembra ove godine javi na izdržavanje kazne zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu ove godine pravosnažno osudilo Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. godine u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. 

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.