Predstavnički dom

Ništa od hitne sjednice parlamenta BiH, Srbi i Hrvati se nisu pojavili

  • Извор: АТВ
  • 31.03.2022. 19:31

Nema funkcionisanja institucija BiH bez Srba i Hrvata. To se danas pokazalo u Predstavničkom domu Parlamenta BiH za koji nije postojao kvorum.

Denis Zvizdić na svoju ruku i mimo saglasnosti kolegijuma zakazao je hitnu sjednicu, iako tačke koje su se našle na dnevnom redu nisu bile hitne, tvrde U SNSD-u. Poslanici iz Republike Srpske bili su danas u Parlamentu, ali nisu ulazili u salu.

"Pokušaj sazivanja današnje hitne sjednice predstavlja jednu kršenje poslovnika, jer ni jedna od ovih tačaka koje su trebale biti razmatrane na ovoj hitnoj sjednici ne zadovoljava kriterijum hitnosti, prema poslovniku", Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH

Hrvati se danas nisu ni pojavili. Ni po njihovoj ocjeni nema elemenata hitnosti. Razlog za nedolazak naveli su i to  da je predsjedavajući Denis Zvizdić,  ponovo, kako tvrde, radio mimo pravilnika. 

"Smatramo da ne postoje nikakvi razlozi za sazivanje hitne sjednice i da je predsjedavajući bez ikakvog dogovora sa članovima Kolegija, koristeći poslovničke mogućnosti, donio odluku o sazivanju. Naime, tačke koje su predložene nisu nikakvog ranga hitnosti", navode HDZ i HNS.

Denis Zvizdić kaže da je iznenađen postupkom Hrvata. Njihov nedolazak nazvao je bojkotom.

"Ja to smatram ciljanim, namjernim, protivposlovničkim bojkotom rada PD", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući PD PS BiH.

Da Zvizdić nije uradio sve po pravilniku i poslovniku potvrđuje i opozicija iz Republike Srpske. Zajedno sa SNSD-om i Srpskim klubom donijeli su jednosglasnu odluku da ne ulaze u salu ako ne bude kvoruma.

"Najgora stvar u jednoj državi je kršenje Ustava,a najgore kad Ustav kri jedan od članova Kolegijuma, a trenutno predsjedavajući Denis Zvizdić", rekao je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH.

"Mislim da je prekasno ova sjednica zakazana, mi iz našeg Kluba smo tu obavjest dobili sinoć, tako da je baš nepripremljena", rekao  je Mirko Šarović, šef Kluba SDS-a u PD PS BiH.

"Vidjeli smo danas, sve što se radi na silu i mimo dogovora doživi svoj krah", rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PD PS BiH.

Dnevnim redom je bilo predviđeno da se poslanici izjašnjavaju o brojnim tačkama za koje nije obavljeno glasanje u drugom krugu. 

Glasanje u drugom krugu bilo je planirano za ukupno 58 tačaka sa ranije održanih sjednica Predstavničkog doma, uključujući i glasanje o usvajanju zapisnika sa dvije sjednice i većeg broja poslaničkih inicijativa, kao i nekoliko tačaka koje se tiču aktuelnih dešavanja u Ukrajini. 

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.