Vera Sajić

"Normalan radni dan u konzulatu BiH u Minhenu, nikakav praznik"

  • Извор: СРНА
  • 01.03.2023. 12:57

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić izjavila je Srni da je danas u ovom konzulatu radni dan, odnosno nije praznik jer BiH nema zakon o praznicima.

"S obzirom na to da nemamo zakon o praznicima, 1. mart nije praznik, a najmanje dan državnosti kako bi neki da ga predstave", rekla je Sajićeva, komentarišući instrukciju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića koju je dostavio svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart - nepostojeći "dan nezavisnosti BiH".

Ona je dodala da je 1. mart na nesreću sva tri naroda u BiH dan početka krvavog građanskog rata.

"Diplomate iz reda srpskog naroda su saopštenjem jasno odgovorile ministru Konakoviću na njegovu instrukciju da po njoj neće postupiti nije utemeljena na Ustavu ili zakonu", naglasila je Sajićeva.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković dostavio je instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart, nepostojeći "dan nezavisnosti BiH", isto kao što je radila i njegov prethodnik Bisera Turković, čime je uzurpirao dejtonske nadležnosti Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom, saopštili su ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ.

Ovaj tragični datum kada je 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji ubijen srpski svat, Republika Srpske ne obilježava, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.