Први март

Још један у низу апсурда у БиХ

  • Извор: АТВ
  • 01.03.2024. 19:05

Још један у низу апсурда БиХ је и прослава 1.марта, тзв. "дана независности". Други ентитет данас обиљежава дан када је нелегалним референдумом и прегласавањем Срба, БиХ изашла из састава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, а у новембру као Дан државности слави дан засједања ЗАВНОБИХ, који је успоставио основна начела БиХ управо у тој заједничкој држави.

- На крају крајева, ту има и један парадокс. Знате, има онај празник у новембру који се прославља, дакле друго засједање АВНОЈ-а, то је дан када је устројена СФРЈ, онда прослављате дан, тај 1. март којим цијепате на референдуму ту државу. Како та два дана могу бити Дан независности и Дан државности. Дакле, како могу бити спојени у оквиру прославе, а у једној држави? - пита се историчар Лазар Шкобо.

Први март буди многе успомене, на почетак страдања и кукавичко проливање српске крви на Башчаршији у Сарајеву. 

Страховита сјећања на почетак Одбрамбено – отаџбинског рата најбоље памте борци. Како кажу, жалосни су због чињенице да је Међународна заједница признала 1. март као "дан независност БиХ", када је то дан који је донио крвави сукоб и огроман број жртава. 

- Тог 1. марта десиле су се велике ствари. Српски народ је препознао да се мора организовати и успјели смо да се организујемо и послије 1. марта су кренуле и барикаде и прве жртве у Сарајеву на тим барикадама и било нам је јасно да Србе нема заједничког живота - рекао је Драгиша Тушевљак, предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево.

У дијелу Ф БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?