Prvi mart

Još jedan u nizu apsurda u BiH

  • Izvor: ATV
  • 01.03.2024. 19:05

Još jedan u nizu apsurda BiH je i proslava 1.marta, tzv. "dana nezavisnosti". Drugi entitet danas obilježava dan kada je nelegalnim referendumom i preglasavanjem Srba, BiH izašla iz sastava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a u novembru kao Dan državnosti slavi dan zasjedanja ZAVNOBIH, koji je uspostavio osnovna načela BiH upravo u toj zajedničkoj državi.

- Na kraju krajeva, tu ima i jedan paradoks. Znate, ima onaj praznik u novembru koji se proslavlja, dakle drugo zasjedanje AVNOJ-a, to je dan kada je ustrojena SFRJ, onda proslavljate dan, taj 1. mart kojim cijepate na referendumu tu državu. Kako ta dva dana mogu biti Dan nezavisnosti i Dan državnosti. Dakle, kako mogu biti spojeni u okviru proslave, a u jednoj državi? - pita se istoričar Lazar Škobo.

Prvi mart budi mnoge uspomene, na početak stradanja i kukavičko prolivanje srpske krvi na Baščaršiji u Sarajevu. 

Strahovita sjećanja na početak Odbrambeno – otadžbinskog rata najbolje pamte borci. Kako kažu, žalosni su zbog činjenice da je Međunarodna zajednica priznala 1. mart kao "dan nezavisnost BiH", kada je to dan koji je donio krvavi sukob i ogroman broj žrtava. 

- Tog 1. marta desile su se velike stvari. Srpski narod je prepoznao da se mora organizovati i uspjeli smo da se organizujemo i poslije 1. marta su krenule i barikade i prve žrtve u Sarajevu na tim barikadama i bilo nam je jasno da Srbe nema zajedničkog života - rekao je Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

U dijelu F BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.