Pokušaj prenosa nadležnosti

Nova inicijativa iz Sarajeva: Ekonomsko-socijalni savjet na nivou BiH

  • Извор: АТВ
  • 06.06.2023. 19:11

Novi pokušaj prenosa nadležnosti sa entitetskog na BiH nivo je i poslanička inicijativa Nihada Omerovića o uspostavljanju ekonomsko-socijalnog dijaloga BiH putem donošenja Zakona o ekonomsko-socijalnom savjetu.

Kao i mnoge do sadašnje inicijative, iako idilične na prvo slušanje jer navodno rješavaju mnoga radnička pitanja poput kolektivnog ugovora, nemaju nikakvo ustavno uporište, poruka je iz Republike Srpske. 

Blizanci iz banjalučkog Željezničara potpisali za Sarajevo (VIDEO)

Blizanci iz banjalučkog Željezničara potpisali za Sarajevo (VIDEO)

“Imajući u vidu nadležnosti države, neophodno je da se kroz jedan krovni zakon u potpunosti krovno i sistemski riješe sva pitanja. Naravno, ne oduzimajući pravo niti entitetskim, niti kantonalnim nivoima vlasti da dodatno uređuju prava, potrebe i probleme, naravno iz njihovog prostornog okruženja i iz njihove nadležnosti“, rekao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nihad Omerović.

“Svako može imati razne inicijative, ali to nije u skladu sa Ustavom ove zemlje i to je prenos nadležnosti i neće nikada dočekati da se realizuje. Možda će nekad biti neka vlast koja će biti spremna da potpiše razne inicijative, ali što se nas tiče to su glupe želje“, kaže premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Zakon na nivou države, koji bi entitete mogli da uređuju prema svojim potrebama je samo lakši način da entiteti prisatnu na ovaj prijedlog. Ovaj prijedlog neće dobiti podršku srpskih poslanika, barem kada je riječ o poslanicima SNSD-a. 

Iscurilo najmanje 150 metričkih tona nafte nakon eksplozije brane Kahovka

Iscurilo najmanje 150 metričkih tona nafte nakon eksplozije brane Kahovka

"Entiteti imaju svoj ekonomsko-socijalni savjet i predstavnici ekonosko-socijalnog savjeta u Republici Srpskoj učestvuju u radu tog ekonosko-socijalnog savjeta i ponavljam, privredni život se odvija na nivou entiteta u Republici Srpskoj i u FBiH i taj ekonomsko-socijalni savjet koji on želi da se uspostavi ne može biti nikakav krovni ekonosko-socijalni savjet koji bi bio nadležan entitetetskim ekonosko-socijalnim savjetima“, rekao je poslanik u PD PS BiH Milorad Kojić.

Ova poslanička inicijativa o uspostavljanju ekonomsko-socijalnog dijaloga BiH putem donošenja Zakona o ekonomsko-socijalnom savjetu, naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.