Traži se poseban razlog za ulazak u zemlju

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku zbunila putnike iz BiH

  • 01.07.2021. 18:59

Granični prelaz Ivanica prema Dubrovniku skoro pa prazan, tako je već mjesecima. Hrvatske mjere za ulazak u zemlju malo su kome jasne. Negativan test, potvrda o vakcinaciji ili potvrda o prebolovanom Covidu osnovna su pravila za BH državljane. Osim toga hrvatski graničari traže i poseban razlog za dolazak u tu državu pa je na primjer poželjno pokazati i potvrdu o rezervaciji smještaja u koliko ste pošli na odmor.

- Da li imate možda potvrdu da ste rezervisali smještaj u Hrvatskoj? Ne, imamo familiju u blizini Dubrovnika njih posjećujemo. Idem iz Bosne iz Sarajeva. I šta vam je potrebno da uđete u Hrvatsku? Evo ovo, ovo je covid cart international. Trebala nam je potvrda da smo vakcinisani i za dijete brzi antigenski test. Da li su vam tražili posbne uselove? Pokazali smo odmah rezervaciju hotela. Da li Vam je bilo potrebno da dokažete rezervaciju? Ne, nema nikakve potrebe za tim, možete ući, samo uz ova tri uslova. Da li su komplikovane ove mjere? Ne sasvim potrebne, neka se kontroliše. A Vi u Bih ulazite bez ičega? Da ulazimo, kažu putnici za ATV.


Presudan faktor na putu do Hrvatske je čini se i raspoloženje graničnih policajaca pa i ova pravila nisu ista za sve. Nadležni u Hrvatskoj danas kažu da posebni uslovi za ulazak BH građana prestaju da važe tek onda kada se objave u Službenom glasniku. Do tada prelazi ka moru ostaju skoro prazni.

Crna Gora je još odavno otvorila svoje granice pa im se to i isplati. Za granične policajce na prelazu Zubci ovih dana nema predaha.

- Najveća gužva je na GP Zubci prema Herceg Novom dok ostali prelazi za sada ne bilježe neke veće gužve ali zadržavanja su do 15 min. To je na ostalim na Zubcima bude nekada i više s tim da odmah otvaramo druge trake u skladu sa mogućnostima i ljudskim resursima, kaže Novica Ružić, inspektor za graničnu kontrolu Trebinje.

Vikendom preko Zubaca dnevno prođe oko 6000 putnika, radnim danima oko 4000 na Graničnom prelazu Ivanica ta brojka je manja od 2000 uglavnom su to Trebinjci koji rade u Dubrovniku i Dubrovčani koji trguju u Trebinju, turista je nikada manje.


Тагови:
  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм