Делегат српског народа

Новаковић Бурсаћ: Фрапантно да Конаковић не види ништа спорно у Лагумџијиним поступцима

  • Извор: СРНА
  • 15.03.2024. 15:15

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра фрапантном чињеницу да министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић признаје да један од амбасадора, у конкретном случају при УН Златко Лагумџија врши активности мимо Предсједништва БиХ, органа који утврђује спољну политику, те да у томе не види ништа лоше, већ чак хвали и подржава.

"Став министра Конаковића и активности амбасадора Лагумџије представљају слом уставног уређења по питању спољне политике, а требало би да буду свјесни посљедица које се могу одразити и на друге сегменте политичког и друштвеног живота у БиХ“, изјавила је Срни Новаковић Бурсаћ.

Она је истакла да у практичном смислу став Конаковића подразумијева својеврсну дозволу да сваки од амбасадора БиХ може предузимати својевољне или активности које му наложи политички круг из кога долази.

"Овим потезом министар иностраних послова је сам себи, али и свима другима у БиХ, ускратио право да коментаришу или осуђују иступ било ког амбасадора јер је очито дозвољено да у дипломатско-конзуларној мрежи ради ко шта хоће“, оцијенила је Новаковић Бурсаћ.

Она је констатовала да чињеница да је ово Конаковић изговорио само неколико дана након синхронизованог напада бошњачких политичара на иступ амбасадора Бојана Вујића на изнесене чињенице, само наглашава лицемјерје политичког круга Конаковића и њега лично.

"Разлози због којих бошњачки политичари поновно отварају тему усвајања докумената у УН о дешавањима у Сребреници посебна је тема која, у актуелним геополитичким, али и домаћим дневно-политичким околностима, има циљ да поново наштети Србима и унесе додатни немир у тренутку када се енергија покушава усмјерити ка стварима битним за све народе и грађане које живе у БиХ, а који се тичу европског пута“, рекла је Новаковић Бурсаћ.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да је "упознат о томе да амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија припрема резолуцију о Сребреници", и изразио наду да ће се тај документ о којем не постоји став Предсједништва БиХ "у априлу наћи на сједници Генералне скупштине УН".

Конаковић упознат да Лагумџија припрема резолуцију о Сребреници

Конаковић упознат да Лагумџија припрема резолуцију о Сребреници

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић информисала је предсједника 78. засједања Генералне скупштине УН Дениса Франсиса да у Предсједништву не постоји јединствен став нити сагласност о новој резолуцији о Сребреници, истичући да се активности те врсте сматрају унилатералном акцијом појединих етничких групација које у суштини желе да се обрачунају са Републиком Српском.

Пратите нас и путем Вибера