Делегат Клуба српског народа у Дому народа

Новаковић Бурсаћ: Шмитов извјештај - невалидан документ

  • Извор: СРНА
  • 02.11.2023. 14:56

Извјештај Кристијана Шмита генералном секретару УН може се класификовати као невалидан документ с обзиром на то да, према званичним актима Савјета бзбједности УН, Шмит нема статус високог представника у БиХ, рекла је Срни делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

- Међутим, оно што се понавља у његовом, али и осталим обраћањима међународних званичика који дјелују у БиХ јесте огромна и злокобна замјена теза којом се реаговања на узурпацију и кршење права и демократских начела проглашавају главним проблемом у БиХ, док се оно што у суштини узрокује и продубљује неред нигдје не помиње - указала је Бурсаћева, реагујући на Шмитов извјештај у којем је власт Републике Српске, на челу са предсједником Додиком, окривио за "незабиљежене нападе на Дејтонски мировни споразум и уставноправни поредак БиХ".

Она је нагласила да затварање очију дијела међународне заједнице на чињенице и скретање пажње у погрешном смјеру јасно указује на намјеру деградације уставно-правног поретка у БиХ неправним, насилним методама на штету капацитета Републике Српске, а у правцу стварања централизоване БиХ.

Бурсаћева је рекла да је из оваквих процеса немогуће очекивати добар резултат, јер се он коси са логиком и чињеницама, а нарочито са жељама народа који овдје живи.

Савјет безбједности УН одржаће данас сједницу посвећену ситуацији у БиХ на којој би, како је најављено из Предсједништва БиХ, требало да се обрати предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић.

Влада Републике Српске је у извјештају упућеном Савјету безбједности УН нагласила важност окончања нелегалне и дестабилизујуће улоге Кристијана Шмита као неизабраног страног диктатора БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је јуче да је 30. Извјештај Српске Савјету безбједности УН упутио кинеском представнику у том тијелу УН како би могли да изнесу истину о ситуацији у БиХ.

ОХР је саопштио да је Шмит предао свој редовни извјештај генералном секретару УН у којем је окривио власт Републике Српске на челу са предсједником Додиком за "незабиљежене нападе на Дејтонски споразум и уставноправни поредак БиХ".

Из УН медијима је потврђено да Шмит неће присуствовати сједници, на којој је једна од тема и продужење мандата Еуфору у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм