Корисно знати

Многи гријеше кад сијеку дињу, ово је једини правилан начин

  • 30.07.2025. 20:32

Краљицу љета, сочну и слатку дињу, многи су до сада погрешно сјекли. А ово је једини прави начин.

Прије него што почнемо, важно је одабрати зрелу дињу. Најбоље је да је диња у сезони, јер ће само бити тако укусна и свјежа. Зрела диња се може препознати по слатком, цвјетном мирису, посебно на крају гд‌је је некада била чашица. Неке диње, као што је канталупа, ће благо звецкати када се лагано протресу због ослобођених сјеменки.

Кораци за савршено сјечење диње

Одсијеците крајеве: Ставите дињу на страну и оштрим ножем одрежите око пола инча од врха и дна да бисте обезбиједили стабилну основу за даље сјечење.

Ољуштите дињу: Поставите дињу усправно на једну од исјечених страна. Ножем пратите контуру диње од врха до дна, уклањајући коре на комаде ширине око 2-3 cm. Важно је уклонити цијели зелени унутрашњи слој коре тако да остане само сочно месо.

Преполовите и уклоните сјеменке: Преполовите дињу и уклоните сјеменке кашиком или прстима. Ако користите прсте, биће лакше доћи до свих углова без оштећења меса.

Исијеците на кришке: Сваку половину диње исијеците на 4-6 клинова, у зависности од величине диње.

Уклоните коре са парчета диње: Одложите свако парче и пажљиво уклоните преосталу кору ножем. То можете учинити тако што ћете нож ставити између меса и коре и сјећи дуж кривине парчета.

Послуживање и уживање

Сада имате лијепо исјечене комаде диње, спремне за јело. Можете их додати воћним салатама, смутијима или једноставно уживати у њима самима. За додатну свјежину и укус, исциједите сок од лимуна преко исјечених комада диње, преноси Крстарица.

@clarissaskitchen 🍈🍈🍈 #howtotiktok #learnontiktok #melon #fruitjuice #fruitcutting #fruitcut #fyp #foryou ♬ Collide (Sped Up Remix) - Justine Skye

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: