Опрезно уколико једете дињу и лубеницу заједно током љета, ова комбинација може да вам направи проблем.
Сви волимо освјежавајућу лубеницу и слатку дињу током врућина, али нутриционисти упозоравају да ова комбинација може неоправдано оптеретити ваш стомак.
Нутритивне разлике воћки
Лубеница обилује магнезијумом, калијумом, витаминима А и Ц, док диња садржи вишак натријума, сумпора, витамина Е и фолне киселине. Када се ове воћке комбинују, организам не може оптимално да апсорбује све састојке.
Ризик од пробавних сметњи
Различите врсте шећера и влакана у лубеници и дињи варе се различитом брзином. У цријевима долази до ферментације, што резултира надутошћу, гасовима и боловима.
Коме је ова комбинација проблематична
Особе склоне синдрому иритабилног цријева или осетљивом стомаку требало би да избјегавају истовремено конзумирање лубенице и диње. Чак и здравим људима понекад може изазвати нелагоду, пише Крстарица.
Савјети за безбрижно уживање
Ако не осјећате тегобе, слободно једите воће одвојено – прво једну врсту па другу након сат времена.
У случају непријатности, консултујте се са нутриционистом или љекаром како бисте прилагодили исхрану својим потребама.