Сочна, освјежавајућа и пуна корисних састојака, лубеница је много више од слатког задовољства.
Захваљујући високом садржају воде и обиљу витамина, она може допринијети бољој хидратацији, здрављу коже, очију, варењу, па чак и опоравку мишића.
У наставку откривамо све бенефите ове моћне љетне биљке – али и када је треба конзумирати с опрезом.
Хидратација на природан начин
Лубеница садржи чак 91% воде, што је чини идеалном за вреле љетне дане када нашем тијелу треба додатна течност.
Хидратација је кључна за правилно функционисање организма – помаже у регулисању тјелесне температуре, избацивању токсина и подмазивању зглобова.
Савезник у контроли тежине
Ово воће има врло мало калорија, а због високог садржаја воде даје осјећај ситости. Студије су показале да људи који редовно једу лубеницу осјећају мању потребу за калоричним ужинама, а уједно могу примијетити и смањење тјелесне тежине и побољшање нивоа шећера и холестерола у крви.
Подршка здрављу очију
Лубеница је добар извор витамина А и Ц, који играју важну улогу у очувању вида. Витамин А доприноси здрављу мрежњаче и омогућава бољи вид у условима слабог осветљења, док витамин Ц може смањити ризик од катаракте.
Јача имунитет
Витамин Ц, познат по својој улози у јачању имунитета, налази се у великим количинама у лубеници.
Поред тога, аминокиселина цитрулин присутна у овом воћу може дјеловати антиоксидативно и побољшати циркулацију.
Помаже у опоравку мишића
Цитрулин из лубенице помаже у производњи азот-оксида, који побољшава проток крви и испоруку кисеоника до мишића. Због тога може ублажити упале и болове у мишићима послије тренинга, као и убрзати опоравак тела.
Благотворна за кожу
Витамини Ц и А играју важну улогу у производњи колагена, који одржава кожу чврстом и еластичном. Ликопен, снажан антиоксиданс из лубенице, може помоћи у заштити коже од штетног УВ зрачења.
Подршка здравој пробави
Захваљујући великом удјелу воде и мањој количини влакана, лубеница може помоћи у покретању цријева и одржавању здравља дигестивног тракта. Иако није изузетно богата влакнима, вода у њој помаже у разградњи хране и апсорпцији хранљивих материја.
Када лубеница може да изазове проблеме?
Иако је здрава, лубеница ипак није за свакога:
Проблеми са варењем: Особе са синдромом иритабилног цријева (ИБС) могу имати реакције због садржаја фруктозе и полиола (ФОДМАП).
Дијабетес: Лубеница има низак гликемијски индекс, али због високог садржаја шећера у великим количинама може утицати на ниво глукозе у крви – важно је обратити пажњу на порције.
Мигрене: Код неких особа може изазвати главобољу, иако није познато зашто.
Ликопенемија: Прекомјерни унос лубенице (у екстремним количинама) може изазвати црвенкаст тон коже.
Алергије: Људи алергични на полен амброзије или траве могу доживјети блаже симптоме оралне алергије (свраб у устима, оток усана итд.).
Сјеменке и кора – изненађујуће корисни
Сјеменке лубенице су богате протеинима, цинком, магнезијумом и гвожђем. Када се испрже, постају укусна и здрава грицкалица.
Кора лубенице (зелени дио) је одличан извор влакана, а садржи и антиоксидансе. Може се јести сирова, кувана или динстана – подсјећа на краставац и сјајно се уклапа у јела, пише Very Well Health, преноси Она.