Šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH

Novaković Bursać: Turkovićeva obesmišljava i razara BiH i njene institucije

  • Izvor: Srna
  • 29.12.2021.13:18

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da djelovanje ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, posebno u konkretnom slučaju slanja pisma izraelskom ministru inostranih poslova, najvjernije odslikava koliko je bošnjački kadar i njihova politika obesmislila spoljnu politiku, pa tako i samu BiH.

"Prvo, u pismu je navela laži i konstrukcije što je nemoguće zamisliti za korespondenciju na tom nivou u jednoj normalnoj zemlji, i to shodno političkoj matrici stranke iz koje dolazi", ocijenila je Bursaćeva.

Ona je navela da su posebno problematične aktivnosti dovođenja u istu ravan zločina koji su se dešavali u građanskom ratu u BiH sa onima koji su se desili tokom Drugog svjetskog rata, posebno sa Holokaustom, znajući koliko je to pitanje bolno i osjetljivo za jevrejski i druge stradale narode, uključujući srpski.

"Ovakvim ponašanjem demonstriraju da im za ostvarenje političkih ciljeva zaista ništa nije sveto, da su spremni, ne samo na zanemarivanje Ustava i realnosti, nego i na prekrajanje istorije", istakla je Bursaćeva.

Bursaćeva je naglasila da Turkovićeva od početka mandata do danas ne polaže nikakve račune ni Predsjedništvu BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku, ni parlamentu BiH, nego po svemu sudeći isključivo stranci SDA kojoj pripada.

"Takvo ponašanje je klasičan primjer razaranja institucija", navela je Bursaćeva.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je pismo izraelskom kolegi Jairu Lapidu potpuno falsifikujući poteze vodeće hrvatske i srpske stranke u BiH - HDZ-a i SNSD-a oko izmjena Krivičnog zakona koje se tiču negiranja ratnih zločina, Holokausta i genocida.

Umjesto cijelog konteksta, koji je bio i u vezi sa predsjednikom njene stranke SDA Bakirom Izetbegovićem, Turkovićeva je krajnje manipulativno uputila pismo zloupotrebljavajući i ministarsku poziciju i iznoseći lične stavove i informacije, prenio je "Večernji list", izdanje za BiH.