Na sastanku samita Bredo Brioni

Novi diplomatski skandal Bećirovića: „Odavno šteti BiH u koju se zaklinje“

  • Извор: АТВ
  • 13.09.2023. 19:28

Novi diplomatski skandal Denisa Bećirovića. Ovaj put na društvene mreže postavio je snimak svog govora na sastanku procesa Brdo Brioni iako format ovakvog sastanka to jasno zabranjuje.

Bećirović je to zanemario, pa je po svemu sudeći nagovorio nekog od članova svoje delegacije da ga snima, praktično, ispod stola, iz sjedećeg položaja. I sve je to objavio na Instagramu. Ljudi koji su dugo u diplomatiji mislili su da ne može gore, ali onda se pojavio Bećirović, kaže Ana Trišić Babić, bivši diplomata. 

„On i dalje vodi neku svoju ličnu kampanju, kao da su sutra izbori. On odavno šteti toj istoj BiH u koju se zaklinje, a dosada nije bila štetočina veća po ugled BiH nego Denis Bećirović“, smatra  Ana Trišić Babić savjetnik predsjednika Republike.

Propisi su jasni, sastanak pod oznakom ''Četam haus'' jasno kaže da nema prenošenja pojedinačnih izjava učesnika. Ova pravila su na snazi od samog početka procesa Brdo Brioni, sa ciljem da se podstakne nesmetana razmjena mišljenja učesnika skupa. Jednostavno, to se ne objavljuje, kažu oni koji se, za razliku od Bećirovića, razumiju u diplomatiju. 

„Ovo je u najmanju ruku diplomatski skandal. Nešto što će dodatno narušiti ugled BiH, koji je ionako ozbiljno narušen različitim diplomatskim skandalima i ispadima diplomata i ranije“, pojašnjava Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne odnose. 

„Upravo taj njegov potez je još jedan u nizu dokaza kako oni što se najviše kunu u BiH, da oni najviše ruše njen ugled u svijetu kada je predstavljaju“, smatra Siniša Pepić, Stratos Beograd.  

A samo je nastavio stopama Bisere Turković, bivše ministarke spoljnih poslova BiH. Zemlju koju je predstavljala osramotila je gdje je stigla. 

 „Imali smo situaciju sa gospođom Turković sa fotografisanjem na sahrani britanske kraljice“, prisjetio se Pepić.

A Bećirović i Turkovićka nisu izuzeci. Famozna BiH DKP mreža puna je primjera elementarnog nepoznavanja diplomatske prakse ili jednostavno javašluka. Tu su viđenije gafove zabilježili i Sven Alkalaj, Zlatko Lagumdžija, kao i drugi, skoro uvijek kadrovi bliski bošnjačkom ili aktuelnom hrvatskom članu Predsjedništva. 

Пратите нас и путем Вибера