Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda

Nović: Svi su za evropski put BiH

  • Извор: СРНА
  • 05.09.2023. 14:50

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da nema razloga da bilo ko u BiH sumnja da su sve stranke u BiH opredijeljene za evropski put BiH, te da nedavni protesti iz Republike Srpske na međuentitetskoj granici i presuda Evropskog suda za ljudska prava ne bi trebali poremetiti partnerske odnose stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

- Drugo je pitanje da li se slažemo o načinima na koje treba doći do tog cilja. Treba imati u vidu da je težak put do konsenzusa o svakom pitanju u BiH - rekao je Nović novinarima.

Nović je ocijenio da se konsenzusi ne uspostavljaju lako ni u Evropskom parlamentu, ni u najdemokratskijim državama i da je to suštinsko pitanje djelovanja svih politika u svakoj zemlji kako bi se došlo do kvalitetnih zakona i kvalitetnog puta ka onome što je sutra bolje i za građane BiH.

Komentarišući tvrdnje da je SNSD "na tanak led navukao trojku" i da je dobio sve što je želio, a da zauzvrat nije dao mnogo, Nović je ocijenio da je potpuno jasno da opozicija u Federaciji BiH, a prije svega SDA nema drugog izbora osim da prigovara onima koje je do juče kritikovala i da smatraju da su isključivo oni ti koji mogu da vode taj entitet.

- Smatram da to nije ni profesionalno, ni politički ispravno, jer može se biti u opoziciji ali ne može se prigovarati `trojki` za ono što je SDA do juče radila trčeći za nekim drugim - napomenuo je Nović.

Nović smatra da nema potrebe da se oko toga svađa u BiH i da "trojka" ima dug put, sistem i cilj da što više pomiri aktere u BiH i da se brže krene u EU.

- To se, uostalom, vidi i u tome da smo na najtransparentniji i najbolji način u oba doma usvojili nekoliko ključnih zakona, kao danas na Ustavnopravnoj komisiji zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu - naveo je Nović.

Komentarišući današnju sjednicu Komisije, na kojoj je rekao da je dobro da se stvari poboljšavaju makar za pet odsto, Nović je naveo da se uvijek zalagao da se ide korak po korak.

- Za svaki zakon je dobro ako se stvari mogu pomjeriti za jedan odsto i to je korak naprijed - naglasio je Nović.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: