Očekuje se da će Mostar u petak dobiti gradonačelnika

  • 10.02.2021. 21:14

Kandidat za gradonačelnika Mostara Mario Kordić iz HDZ-a i Zlatko Guzin iz SDA očekuju da će izbor za gradonačelnika biti završen u petak, nakon što je danas prekinuta sjednica Gradskog vijeća.

Kordić je rekao da je došlo vrijeme da se završi izbor gradonačelnika.

"Htio bih zahvaliti građanima i obećati da ćemo konačno početi raditi ono za šta su nas birali. Mi smo ovdje komunalci, treba da se bavi komunalom, a ne visokom politikom", naveo je Kordić.

On je oštro osudio napade i pritiske na vijećnike koji su se dogodili posljednjih dana.

I Guzin je osudio pritiske i napade na vijećnike i zamolio da se svi ostave ružnih priča i riječi.

Guzin je zahvalio vijećima Koalicije koji su od početka nastupali jedinstveno, dodavši da tu ima dosta kvalitetnih ljudi koji će raditi za dobrobit grada.

"Mislim da smo stabilizovali proces izbora za gradonačelnika i da ćemo ga završiti u petak. Danas smo imali nekorektno ponašanje dijela vijećnika koji su srušili dignitet ovog Vijeća. Vjerujem da ćemo opravdati povjerenje", naveo je Guzin.

Kandidat BH Bloka Irma Baralija, koja je ispala nakon prvog kruga glasanja, komentarišući napuštanje sjednice od dijela vijećnika BH Bloka i kandidaturu Armana Zalihića iz SDP-a, rekla je da je legalista i poštuje zakone, te je zato ostala na glasanju.

Ona je napomenula da se zalagala za to da se omogući svakome ko želi da se kandiduje.

U prvom krugu ponovljenog tajnog glasanja u Gradskom vijeću Mostara za kandidata HDZ-a BiH Maria Kordića glasalo je 14 vijećnika, za kandidata Koalicije za Mostar Zlatka Guzina 12, a za kandidatkinju BH Bloka Irmu Baraliju dva vijećnika. Četvrti kandidat Arman Zalihić nije dobio glasove, jer je u toku glasanja napustio sjednicu.

Gradsko vijeće Mostara danas je poništilo prvi krug glasanja od 6. februara i ispoštovalo preporuke visokog predstavnika Valentina Incka da se vrate poštovanju Statuta i tajnom glasanju. 

Тагови: