ATV

Жељка Цвијановић

"Од добрих диломатских веза Српске са Русијом, економске бенефите имају и грађани ФБиХ"

 • 01.12.2023. 20:23

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да од добрих диломатских веза Републике Српске са Русијом економске бенефите имају и грађани Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Имају повлаштену цијену гаса, па чак и у овом периоду када је Русија у сукобу са Украјином. Могу рећи да су већу корист имали грађани ФБиХ, с обзиром на већу зависност о снабдијевању гасом. Република Српска је мали потрошач, готово занемарљиво у односу на ФБиХ", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је веза Републике Српске и Русије вишеслојна, да ће у будућности бити развојних пројеката и да се са том намјером и одржавају односи са Москвом.

"Наши односи немају никакво утемељење у овоме што се дешава у вези са ратом у Украјини. Те везе постоје и постојаће и у будућности", рекла је Цвијановићева за БХТ.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска заузела неутралан став по питању конфликта између Русије и Украјине.

"Не желимо да будемо навијачи у нечему гдје људи страдају. С друге стране, БиХ није никакав геополитички глобални фактор да би сада себи дали на важности да ће бити значајна за неко одлучивање", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће сукоб између Русије и Украјине једног дана стати и да нема потребе унапријед кидати везе.

"Мислим да су све чланице ЕУ претрпјеле огромну економску штету. Нашли су они друге снабдјеваче за своје гасне потребно, али ту штету трпи привреда", појаснила је Цвијановићева.

Она је навела да је Русија и велика узданица када је ријеч о Дејтонском мировном споразуму јер није имала навијачку улогу.

ИСПИТАТИ СВЕ ШТО НОСИ И НАЈМАЊИ БЕЗБЈЕДНОСНИ РИЗИК ЗА ГРАЂАНЕ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да треба испитати све што носи и најмањи безбједносни ризик за било којег грађанина Републике Српске и Федерације БиХ, а не да се злоупотребљавају институције, као што то чине министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез и министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рамо Исак.

Цвијановићева је истакла да све нејасноће и проблеме треба разоткривати и рјешавати како би се стварао бољи и безбједнији амбијент у друштву, а не све претварати у политичко препуцавање.

Коментаришући наводе да у БиХ постоје параџемати, Цвијановићева је навела да све такве приче треба испитати.

"Нама су овдје долазили људи из безбједносног сектора који су говорили да постоји проблем и да је чињеница да је половина параџемата интегрисана под Исламску заједницу", рекола је Цвијановићева.

Поводом изјава Хелеза о наводним војним камповима у Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је то била Хелезова потреба да се медијски експлоатише.

"Смјена Хелеза би била добра, али она није најважнији моменат у функционисању ове власти", рекла је Цвијановићева за БХТ.

Она је истакла да грађани Српске и ФБиХ треба да знају све тачне информације и да ли је тачно оно што говори Хелез.

"Ја одговорно тврдим да није тачно. Али, са друге стране, морамо да знамо и ово што ми делегирамо као питање. БиХ је једина земља која прави комеморације за људе који су на глобалном нивоу проглашени терористима. Од тих ствари се не може бјежати", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила и на изјаве министра унутрашњих послова ФБиХ Раме Исака.

"Он прави смијурију од ствари које се делегирају. Мислим да је неозбиљно и да ствари треба вратити у озбиљне токове. БиХ нигдје не ужива прави респект. Да би грађани били безбједни, институције морају да раде свој посао, а не да буду играчке и смијурија", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:00 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина