CIK BiH

Održana edukacija i predstavljena aplikacija "e-Izbori"

  • Извор: СРНА
  • 09.08.2022. 12:25

Centralna izborna komisija (CIK) BiH održala je edukaciju predstavnika sertifikovanih političkih subjekata za trenere posmatrača izbora i trenera lica koja će biti ovlaštena da podnose primjedbe i pritužbe.

Ova dvodnevna edukacija 90 predstavnika sertifikovanih političkih subjekata, koja je završena danas, bila je prilika za predstavljanje nove aplikacije "e-posmatrači", kreirana u okviru portala "e-Izbori", saopšteno je iz CIK-a.

Aplikacija za registraciju posmatrača omogućiće podnošenje, verifikaciju i štampanje zahtjeva za akreditaciju posmatrača, uključujući učitavanje odgovarajuće dokumentacije podnosioca zahtjeva u elektronskom obliku, čuvanje podataka i elektronskih dokumenata u CIK-u, a o statusu prijave podnosioci će biti obaviješteni putem portala "e-Izbori" i elektronske pošte.

Iz CIK-a navode da razvoj i rad aplikacije pokazuje kontinuiranu posvećenost Komisije unapređivanju izbornog procesa uvođenjem novih tehnologija i digitalizacijom pojedinačnih dimenzija izbornog procesa.

Digitalizacija i osnivanje portala "e-Izbori" sprovedeni su zahvaljujući podršci Misije OEBS-a u BiH, dok je edukacija održana u okviru priprema za opšte izbore zakazane za 2. oktobar, navedeno je u saopštenju. 

Тагови: