Sarajevo

Održana sjednica Predsjedništva BiH: Bećirović protiv Generalnog konzulata Srbije u Bijeljini

  • Извор: АТВ
  • 31.07.2023. 14:46

Sjednica Predsjedništva BiH održana je danas u Sarajevu, a ni na današnjoj sjednici nije postignut konsenzus za otvaranje Generalnog konzulata Republike Srbije u BiH sa sjedištem u Bijeljini.

Saglasnost su dali srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjedavajući i hrvatski član Željko Komšić, dok je Bećirović bio protiv. S obzirom da je ova tačka i ranije bila na dnevnom redu sjednica Predsjedništva, i s obzirom da ni danas nije postignut konsenzus, Bećirović, u roku od 72 sata od završetka sjednice, navedenu odluku može proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes.

Predsjedništvo BiH je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu i primilo je k znanju Informacija o razlozima neizvršenja zakonom i drugim propisima zasnovanih obaveza u proceduri sačinjavanja i usvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza. Bećirović je i na ovoj tački bio protiv, dok su Cvijanovićeva i Komšić podržali izvještaj.

MIP dostavio Gutereševo pismo nakon što je Cvijanovićeva nabrojala prekršene zakone

MIP dostavio Gutereševo pismo nakon što je Cvijanovićeva nabrojala prekršene zakone

Predsjedništvo BiH je donijelo Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine. 

Na sjednici su odredili delegaciju BiH za učešće na 78. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, koja će biti održana od 19. do 26. septembra 2023. godine. Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Pariškog foruma Anđela Gurija za učešće na Šestom pariškom forumu mira, koji će biti održan u periodu od 10. do 11. novembra 2023. godine.

Cvijanovićeva preglasana na jednoj tački, pokreće veto

Cvijanovićeva preglasana na jednoj tački, pokreće veto

Predsjedništvo BiH će uputiti poziv predsjedniku Češke Republike Petru Pavelu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su odobrili zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva mladih i sporta Republike Bugarske o saradnji u oblasti mladih i sporta i Memoranduma o razumijevanju u vezi sa saradnjom u oblasti izbora između Centralne izborne komisije BiH i Stalnog izbornog tijela Rumunije.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za prva tri mjeseca 2023. godine. Članovi Predsjedništva nisu usvojili Izvještaj o radu Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH za 2022. godinu.

Пратите нас и путем Вибера