Sud BiH

Optužnica protiv pet lica za poresku utaju 2,7 miliona KM

  • Извор: СРНА
  • 26.12.2022. 13:23

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv pet lica, od kojih su troje službenici i odgovorna lica u Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, koja ih tereti za više krivičnih djela povezanih sa poreskom utajom čime je budžet BiH oštećen za 2.758.558 KM.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv Željka Kukobata, Momirke Јamedžija, te stručnih saradnika u Grupi za reviziju i kontrolu Regionalnog centra Banjaluka UIO BiH Slobodanke Manojlović i Lidije Lončar, kao i Nedima Kulenovića, nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu banjalučkog Regionalnog centra UIO.

Kukobat se tereti da je kao vlasnik i direktor pravnog lica "Sima" iz Aleksandrovca kod Laktaša od marta 2007. godine do 19. marta 2013. godine organizovao grupu ljudi, kojoj su pristupili Јamedžija, kao direktor i odgovorno lice u navedenom pravnom licu, te zaposleni Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović, koji su zajedničkim djelovanjem počinili krivična djela propisana zakonom BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su Kukobat kao organizator, a Јamedžija kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje PDV-a.

Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović se terete da su kao pripadnici grupe i službena i odgovorna lica u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora, nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, te nisu obračunali porez za pomenuto pravno lice u čemu se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje.

Ovim radnjama oni su pravnom licu "Sima" i njegovom vlasniku Kukobatu na osnovu neplaćenog poreza pribavili protivpravnu korist u iznosu od 2.758.558 KM, te time pričinili štetu za budžet BiH u navedenom iznosu.

Kukobat i Јamedžija se terete za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje ili prevare, a Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi.

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.