Predsjednik Skupštine Srbije i ambasador BiH

Orlić sa Vranješem: Konsenzus jedini ispravan put, a nikako nametanje volje koja dolazi spolja

  • Извор: СРНА
  • 14.08.2023. 14:18

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić naglasio je da je Srbija snažno uz Republiku Srpsku i da smatra da je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma od najvećeg značaja.

U razgovoru sa ambasadorom BiH Aleksandrom Vranješem, Orlić je istakao da Srbija smatra pogrešnim i štetnim svako narušavanje dejtonskih principa i na njima zasnovanog ustavnog uređenja.

Orlić, koga je Vranješ upoznao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH sa posebnim osvrtom na podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, istakao je da je konsenzus dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH jedini ispravan put, a nikako nametanje volje koja dolazi spolja, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Lukić za ATV o optužnici: BiH i politički sistem dotakli dno

Lukić za ATV o optužnici: BiH i politički sistem dotakli dno

"Želimo najbolje odnose sa svim narodima, svim ljudima u BiH, ali smo jasno saopštili da je Srbija danas snažno uz Republiku Srpsku, uz svoj narod i rukovodstvo koje je narod izabrao da čuva dejtonske principe, mir i napredak", naglasio je Orlić.

On je naveo da iza riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića stoji i cijela Srbija, koja u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i Republike Srpske u okviru nje, jer poštuje oba entiteta i sva tri naroda.

"Očekujemo identično poštovanje kada je riječ o teritorijalnom integritetu Srbije, što je prilikom glasanja u Savjetu Evrope izostalo. Hoćemo da sarađujemo sa svima, čuvajući mir i stabilnost, koji jesu vitalni interes srpskog naroda gdje god da živi", naveo je Orlić.

Vranješ sa Vučevićem o unapređenju saradnje

Vranješ sa Vučevićem o unapređenju saradnje

Orlić je napomenuo da to uvijek ugrožavaju drugi i da se to moglo vidjeti na posljednjem primjeru premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija koji na teritoriji Sjeverne Makedonije zagovara "veliku Albaniju", prijeteći da cijeli Balkan uvede u nesreću i stradanje, te napomenuo da međunarodna zajednica ne smije da ćuti na to.

Sagovornici su tokom sastanka pozdravili zajedničke infrastrukturne projekte koje realizuje Srbija u svim opštinama u Republici Srpskoj, kao i u više opština u Federaciji BiH i istakli značaj zajedničkog rada na velikim projektima kao što su auto-putevi, nove hidroelektrane i aerodrom.

Orlić je izrazio uvjerenje da će ambasador Vranješ tokom službovanja u Beogradu i lično doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa Srbije i BiH, kao i dodatnom intenziviranju međuparlamentarne saradnje.

Vranješ: Ambasadorski mandat iskoristiti za unapređenje razumijevanja BiH i Srbije

Vranješ: Ambasadorski mandat iskoristiti za unapređenje razumijevanja BiH i Srbije

Ambasador Vranješ upoznao je Orlića o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, sa posebnim osvrtom na podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ocijenivši da je optužnica primjer tiranije, suspendovanja prava, logike i principa demokratije u BiH.

On je naglasio da je optužnica protiv legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda podignuta bez osnova i da urušava ustavni poredak BiH.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.