Ambasador BiH u Srbiji

Vranješ: Ambasadorski mandat iskoristiti za unapređenje razumijevanja BiH i Srbije

  • Извор: СРНА
  • 12.08.2023. 10:23

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da će njegov mandat ići u pravcu unapređenja razumijevanja između dvije zemlje, te poboljašanju bilateralnih i ekonomskih odnosa posebno kada je riječ o zajedničkim projektima.

Vranješ je naveo da je riječ o izgradanji hidroelektrane "Buk Bijela", aerodroma u Trebinju, auto-puta Beograd-Sarajevo, izgradnji memorijalnog centra Donja Gradina posvećenog žrtavama ustaškog genocida u Jasenovcu i brojnim drugim projektima.

"Smatram da mogu dati doprinos dinamici realizacije ovih projekata i na tome ću aktivno raditi", rekao je Vranješ za Srnu i podsjetio da je Srbija na trećem mjestu najznačajnijih investitora u BiH.

Tadić za ATV: Čitav proces su vodili da Dodik bude primarna meta

Tadić za ATV: Čitav proces su vodili da Dodik bude primarna meta

On je istakao da se očekuje povećanje investicija u BiH, obzirom na započete i planirane projekte, te dodao da je Srbija jedan od značajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH i po obimu trgovinske razmjene zauzima visoko mjesto.

Kada je riječ o metodama za unapređenje ekonomskih odnosa, Vranješ je podsjetio da je Srbija ponudila BiH da se pridruži regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", što bi, kako je naglasio, bio odličan okvir za poboljšanje spoljnotrgovinske razmjene.

"Nažalost, trenutno ne postoji politički konsenzus za pridruživanje BiH ovoj inicijativi. Republika Srpska je jasno iskazala stav da želi vidjeti BiH u `Otvorenom Balkanu` zarad daljeg ekonomskog povezivanja i olakšavanja poslovanja, ali nažalost u Federaciji BiH se čuju glasovi protiv pristupanja", rekao je Vranješ.

Karan: Građanin Šmit, Sud i Tužilaštvo BiH - rušitelji BiH

Karan: Građanin Šmit, Sud i Tužilaštvo BiH - rušitelji BiH

Prema njegovim riječima, objašnjenje iz Sarajeva glasi da prvo treba dati prioritet "Berlinskom procesu", iako je jasno vidljivo da je ta inicijativa u priličnoj krizi, posebno što BiH neće ratifikovati Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu.

Vranješ je naveo da bi mnogo svrsihodnije bilo priključenje BiH "Otvorenom Balkanu", što je mnogo funkcionalnija incijativa bez nekih političkih uslovaljavanja, a čiji je konkretan cilj unapređenje ekonomskih odnosa u regiji.

"Nažalost, za protivnike `Otvorenog Balkana` ekonomski interesi BiH nisu u prvom planu", istakao je ambasador BiH u Srbiji.

Hajka na ambasadora Vranješa: Može li biti smijenjen kako Sarajevo priželjkuje

Hajka na ambasadora Vranješa: Može li biti smijenjen kako Sarajevo priželjkuje

Govoreći o bilateralnim odnosima BiH i Srbije, Vranješ je rekao da su oni uglavnom dobri i stabilni.

"Naravno, postoje i otvorena pitanja koje treba rješavati u budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertskom nivou, posebno kada je riječ o međudržavnoj granici u regiji Podrinja", rekao je Vranješ.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.