Direktor OBA-e

Osmica pušten na slobodu uz mjere zabrane

  • Извор: АТВ
  • 16.07.2021. 19:11

Nema sastanaka sa vlasnikom Američkog univerziteta BiH. Sa svjedocima Tužilaštva BiH može ali samo na 50 metara udaljenosti, bez priče o predmetu koji se protiv njega vodi. Uz te mjere zabrane Osmanu Mehmedagiću ga je Sud BiH pustio na slobodu. Odbačen je zahtjev Tužilaštva BiH da direktora OBA-e stavi u pritvor zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i falsifikovao dokumente. 

"Ono što je bio privatni dokument Mehmedagić Osmana ostao je službeni dokument stavljnjem oznake tajnosti i dostavljanjem nadležnom organu. A zloupotreba položaja i ovlašćenja sastoji se u samoj činjenici da neko iskoristi ovlašćenja koja ima, da ih prekorači i stavi oznaku tajnosti na lični dokument koji prema zakonu o zaštiti tajnih podataka ne može biti tajni dokument", rekao je Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH.

Zašto bi neko ko ima pravni fakultet ponovo upisivao pravni fakultet, tražio da mu višu školsku spremu priznaju kao visoku, bilo je logično pitanje Tužioca Čavke. Sporne su i nekretnine koje je stekao prvi čovjek OBA. Tužilaštvo zato sumnja da je Mehmedagić prao novac. Prikupili su 214 dokaza. Odbrana u svemu vidi samo politiku.

"Ako to nije diktirano određenim političkim uticajima onda ja ne znam šta je. Ja uzimam sebi za pravo da kažem da to jeste pod političkim uticajem. Ja uzimam sebi za pravo zato što se radi o poziciji našeg branjenika koja je veoma interesantna i koja jedna od značajnih pozicija za preslagivanje vlasti. Ono što nisam rekla u sudnici, a što ću reći vama je, da bi za mene bilo logično da neko traži smjenu direktora Obavještajno bezbjednosne agencije do kraja, da je obavještajno bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini loša", kazala je Senka Nožica, advokat Osmana Mehmedagića.

Osmica je uhapšen prije dva dana, a pod istragom je bio već nekoliko puta. 2019. godine, poništena mu diploma Fakulteta za poslovne studije u Banjaluci, da bi kasnije dostavio još dvije: sa travničkog pravnog fakulteta i sa Američkog univerziteta u BiH. Sve diplome proglasio je tajnim dokumentima.


  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм