Pitanje imovine crvena linija

Oštre reakcije iz Srpske na potez Denisa Bećirovića

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2023. 19:20

Pravobranilaštvo BiH nije nadlženo za imovinu Republike Srpske. To nikako da shvati Denis Bećirović koji se uporno miješanja tamo gdje mu nije mjesto. To što bošnjački član BH Predsjedništva traži da se o pitanju imovine izjasni Pravobranilaštvo BiH, nije u skladu sa Ustavom BiH.

Pravobranilaštvo BiH, kaže predsjednik Republike Srpske, ne bi trebalo da postoji.

"Denis Bećirović je bošnjački član Predsjedništva, biran na teritoriji FBiH. On nema nikakva prava ni nadležnosti kad je u pitanju imovina Republike Srpske, te je stoga njegov zahtjev Pravobranilaštvu BiH neosnovan. Pitanje imovine riješeno je Dejtonskim sporazumom, sve drugo što slušamo i gledamo je kršenje međunarodnog ugovora i Ustava BiH kao sastavnog dijela tog ugovora", kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Da je sve to tako, poručuju u Republičkom Pravobranilaštvu. Podsjećaju da, što se BH Pravobranilaštva tiče, odluke se donose konsenzusom. Rad BH Pravobranilaštva već godinama je sporan.

"Pravobranilaštvo BiH nema nadležnost vezano za imovinsko-pravne odnose. Oni su kao što je poznato u nadležnosti Republike Srpske odnosno Pravobranilaštva Republike Srpske koje zastupa Republiku Srpsku u tom pogledu", kaže Milimir Govedarica, Pravobranilaštvo Republike Srpske.

Oštre reakcije na neznanje Denisa Bećirovića stižu i od srpskih predstavnika na zajedničkom nivou. Poslanici podsjećaju da Pravobranilaštvo BiH izvještaj o radu podnosi Parlamentarnoj skupštini BiH. Iznenađuje KAŽU neznanje bošnjačkog člana Predsjedništva 

"Jako me iznenađuje njegovo nepoznavanje propisa. Je da zna osnovne stvari, znao bi da Pravobranilaštvo BiH izvještaj o radu podnosi Parlamentarsnoj skupštini BiH i Savjetu ministara. Samim tim on sebe precjenjuje I daje sebi prava koja nema. Umišlja da je on nekakav veliki vladar, a apsolutno nije", kaže Sanja Vuli, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH. 

"Ili ne poznaje ili proizvoljno tumači Ustav BiH, a potpuno ne poznaje Ustav Republike Srpske. Jasno je definisano i Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske da je nadležnost imovine na entitetima i samo ono što nije regulisano Ustavima eniteta odnosno da može pripadati državi BIH. Ne radi se o otimanju već o raspolaganju imovinom", kaže Milan Petković, poslanik US u PD PS BiH.

Denis Bećirović zatažio je od Pravobranilaštva BiH da se izjasni o tome šta je urađno po pitanju zaštite navodne imovine BiH. Pozvao se na spornu odluku Ustavnog suda BiH koji je privremeno van snage stavio Zakon o imovini Republike Srpske

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.