Епилог

Отворен рудник у Варешу

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2024. 19:20

Додјела концесије британској компанији мимо свих правилника и закона добило је епилог. У Варешу је отворен рудник цинка, барита и олова.

Иза свега стоји британска компанија Адриатик метак БиХ, Влада другог ентитета и ОХР, чије мишљење је та влада узела као једино исправно. Ово је једна од највећих инвестиција, чуло се на отварању. 

„450 милиона долара готово, или више од 500 директно што индиректно запослених људи, је сигурно нешто у што све власти морају стати у пуном капацитету“, рекао је Нермин Никшић, премијер Федерације БиХ. 

Оно што се није чуло је то Федерална влада мимо прописа и без дозволе Правобранилаштва урадила пренамјену шумског земљишта. Стручњаци кажу, тако нешто није било могуће. 

„У најмању руку је правно проблематично. О чему се ради? Ентитети на имовини имају право коришћења. Када је у питању право коришћења оно се може само пренијети у границама које ти имаш, нико не може пренијети на другог више права него што их сам има“, објаснио је Мухарем Церо, стручњак за имовину.

Британска амбасада наставља у свом стилу. Кажу да су на ово чекали од 2017.

„Моја захвала Влади Федерације БиХ, актуелној и прошлој, што су вјеровали у овај пројекат и пружили преко потребну подршку“, навео је Џулијен Рајли, амбасадор Велике Британије у БиХ.

Сва прича око имовине је само политичка кринка како би се странци дочепали природних богатстава. У случају Вареш све је урађено на неуставан начин, каже правник Огњен Тадић. 

„Примјер у вези са Варешом јасно нам говори да нам се умјесто дејтонског концепта, који јасно Уставом даје надлежности ентитетима да доносе имовинске законе нуди концепт по коме, једна странац, неименован, својом вољом, самовољно може да располаже нашом имовином онако како он то жели“, навео је правник Огњен Тадић.

Док рударење у Варешу пролази испод радара и уз благослов федералних власти и странаца у БиХ, у Српској то није случај. Против рудника литијума у Лопарама, заказана је трибина ни мање ни више него у Тузли. Кажу, треба то спријечити на сваки начин. 

Оно што је занимљиво је да се у све умијешала и локална власт из Лопара, јер како пише у објавама на мрежама, превоз организује предсједник Скупштине општине Лопаре, ПДП-ов Миленко Ристић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: