Еpilog

Otvoren rudnik u Varešu

  • Izvor: ATV
  • 06.03.2024. 19:20

Dodjela koncesije britanskoj kompaniji mimo svih pravilnika i zakona dobilo je epilog. U Varešu je otvoren rudnik cinka, barita i olova.

Iza svega stoji britanska kompanija Adriatik metak BiH, Vlada drugog entiteta i OHR, čije mišljenje je ta vlada uzela kao jedino ispravno. Ovo je jedna od najvećih investicija, čulo se na otvaranju. 

„450 miliona dolara gotovo, ili više od 500 direktno što indirektno zaposlenih ljudi, je sigurno nešto u što sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu“, rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH. 

Ono što se nije čulo je to Federalna vlada mimo propisa i bez dozvole Pravobranilaštva uradila prenamjenu šumskog zemljišta. Stručnjaci kažu, tako nešto nije bilo moguće. 

„U najmanju ruku je pravno problematično. O čemu se radi? Еntiteti na imovini imaju pravo korišćenja. Kada je u pitanju pravo korišćenja ono se može samo prenijeti u granicama koje ti imaš, niko ne može prenijeti na drugog više prava nego što ih sam ima“, objasnio je Muharem Cero, stručnjak za imovinu.

Britanska ambasada nastavlja u svom stilu. Kažu da su na ovo čekali od 2017.

„Moja zahvala Vladi Federacije BiH, aktuelnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekat i pružili preko potrebnu podršku“, naveo je Džulijen Rajli, ambasador Velike Britanije u BiH.

Sva priča oko imovine je samo politička krinka kako bi se stranci dočepali prirodnih bogatstava. U slučaju Vareš sve je urađeno na neustavan način, kaže pravnik Ognjen Tadić. 

„Primjer u vezi sa Varešom jasno nam govori da nam se umjesto dejtonskog koncepta, koji jasno Ustavom daje nadležnosti entitetima da donose imovinske zakone nudi koncept po kome, jedna stranac, neimenovan, svojom voljom, samovoljno može da raspolaže našom imovinom onako kako on to želi“, naveo je pravnik Ognjen Tadić.

Dok rudarenje u Varešu prolazi ispod radara i uz blagoslov federalnih vlasti i stranaca u BiH, u Srpskoj to nije slučaj. Protiv rudnika litijuma u Loparama, zakazana je tribina ni manje ni više nego u Tuzli. Kažu, treba to spriječiti na svaki način. 

Ono što je zanimljivo je da se u sve umiješala i lokalna vlast iz Lopara, jer kako piše u objavama na mrežama, prevoz organizuje predsjednik Skupštine opštine Lopare, PDP-ov Milenko Ristić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: