Most na Savi

Ozvaničen završetak izgradnje mosta u Gradišci, prisustvuje i Dodik

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2022. 19:28

U Gradišci je danas počelo svečano ozvaničenje završetka izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona evra, a doprinijeće bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, te privrednom razvoju Republike Srpske.

Svečanosti prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srpske, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Slobodan Stanarević, državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislav Mihotić, predstavnici EU u BiH i "Hrvatskih cesta", brojni građani.

Događaju prisustvuje veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Srpske, BiH, Hrvatske i EU.

Izjave su planirane u 19.45 časova, a daće ih ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Slobodan Stanarević i predstavnici "Hrvatskih cesta".

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine.

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije posredstvom Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Ranije je rečeno da će most dug 426, širok 22,6 metara i sa više traka, biti u funkciji za godinu i po kada se završe pristupne saobraćajnice u Hrvatskoj.

Ovaj most doprinijeće bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, te privrednom razvoju Republike Srpske i lokalnih zajednica, te će biti jedan od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u Srpskoj i BiH, zahvaljujući kojem će mreža auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srpskoj dobiti puni smisao, jer će povezivanjem na transevropski Koridor 10 i auto-put Beograd- Zagreb biti direktno povezana na evropsku transportnu mrežu.

Izgradnju mosta, koji će saobraćajno rasteretiti Gradišku, finansirali su Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara i "Hrvatski putevi", uz pomoć grant sredstava EU, a izvođač radova bio konzorcijum koji čine kompanije "Integral inženjering" iz Laktaša i zagrebačke "Đuro Đaković montaža" i "Zagreb montaža".

Za most je utrošeno 4.900 tona čelika, a u izgradnji ukupno je korišteno oko 140 građevinskih proizvoda. 


Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.