Predsjednik Slovenije

Pahor: BiH bezuslovno dodijeliti status kandidata

  • Извор: СРНА
  • 16.06.2022. 15:41

Slovenački predsjednik Borut Pahor pozvao je danas EU da ubrza napore za prijem zemalja Zapadnog Balkana, a da BiH bezuslovno dodijeli status kandidata.

U pismu predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, Pahor je rekao da je zabrinut što su izgledi za članstvo u EU za zemlje Zapadnog Balkana sve udaljeniji uprkos ranijim obećanjima i tome što Brisel šalje ohrabrujuće signale Ukrajini i Moldaviji nakon ruske operacije u Ukrajini.

Pahor je ukazao da je BiH posebno bila primjer kako odlaganje pristupanja jedne zemlje EU "može stvoriti plodno tlo za nacionalizam i dovesti do veće političke nestabilnosti".

"Uvjeren sam da je apsolutno neophodno da se BiH bezuslovno dodijeli status kandidata za članstvo u EU", naveo je Pahor u pismu upućenom uoči samita lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna.

Takav potez bi ojačao proevropske snage u BiH, rekao je Pahor, dodajući da Sarajevo i dalje mora da ispuni uslove za dalju integraciju u EU.

Pahor je, takođe, pozvao na ubrzanje tekućih pristupnih pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, pokretanje takvih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i ukidanje viza za lica sa samoporglašenog Kosova prilikom posjete bloku.

Tokom prošlosedmične turneje po regionu, njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je pristupanje Zapadnog Balkana EU spoljnopolitički prioritet, istakavši da će to pomoći u smirivanju rastućih regionalnih tenzija i suprotstavljanju ruskom i kineskom uticaju.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.