Politikolog

Pavić: Zapad stvorio protektorat u BiH radi suzbijanja srpskog faktora

  • Извор: СРНА
  • 15.10.2022. 09:39

Politikolog Aleksandar Pavić rekao je da je protektorat u BiH smišljen s ciljem suzbijanja srpskog faktora na Balkanu, što je bio glavni motiv austrougarske politike, koja je zbog toga 1908. godine anektirala BiH.

Govoreći o preporuci Evropske komisije da se BiH dodijeli status kandidata za EU, Pavić je ocijenio da je ta kandidadtura beznačajna isto kao i u slučaju Ukrajine, jer je BiH protektorat sa visokim predstavnikom koga ne priznaje bar trećina zemlje i sa stranim sudijama u Ustavnom sudu.

"Imate protektorat koji glumi neku evropsku državu, u kojoj je stranom faktoru jedino važno da u njoj vlada. To je crna rupa koju zapadne sile žele da drže po svaku cijenu, ne mareći za to kako će narod da živi", rekao je Pavić za Televiziju "Hepi".

On tvrdi da je BiH jedna od najvećih perionica para na svijetu, kroz koju su prošle desetine milijardi, za koje se ne zna gdje su završile.

To je, kako je objasnio, još jedan motiv strancima da i dalje čine sve da upravljaju BiH, u čemu ih podržava političko Sarajevo zbog želje Bošnjaka za dominacijom u zemlji.

"U Sarajevu žele da strani faktor ostane u BiH, jer im omogućava da ne razgovaraju sa pravim predstavnicima Srba i Hrvata i da sa njima ne prave dogovor. Za razliku od Zapada, Rusija traži da narodi u BiH sami postignu dogovor o budućnosti. Ali, od tog dogovora nema ništa dok je strani faktor tu i dok političko Sarajevo računa na njih", ocijenio je Pavić.

Komentarišući razmirice EU i Kristijana Šmita u vezi sa izmjena Izbornog zakona u BiH koji je nametnuo, Pavić je rekao da je očigledno da se EU ogradila od Šmita.

"Iz EU su rekli da je to Šmitova odluka. On je to uradio po instrukcijama Vašingtona, tako da sada imamo i razmimoilaženje unutar samog Zapada, a ne samo u BiH", ukazao je Pavić.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)