Баштованство често укључује мале трикове који обећавају уштеду времена, новца и труда. Међутим, јесу ли ти трикови заиста корисни или су само губитак времена? Један од популарнијих савјета, кориштење кора од банана у врту, заправо, има чврсто упориште у природним процесима.
Органски отпад попут кора од банана, љуски јаја, талога кафе и кромпирових кора богат је храњивим супстанцама које се разградњом претварају у хумусом богату земљу.
Ипак, разградња није тренутна. Она захтијева топлину, влагу и микроорганизме. Коре од банана можете ставити директно у тло, али бољи учинак постиже се ако их претходно обрадите.
Зашто су коре корисне?
Банане садрже бројне корисне минерале – богате су фосфором и калцијумом, а садрже и трагове калијума, жељеза и магнезијума. Ове храњиве твари кључне су за здрав раст биљака, развој коријена, стварање плодова и отпорност биљака. За разлику од умјетних гнојива, коре се разграђују полако и храњиве твари отпуштају поступно, што биљкама омогућава бољу и сигурнију апсорпцију.
Како правилно користити коре од банана?
Да би биљке имале користи, коре је потребно правилно разградити. Ако их само баците на тло, могу изазвати неугодан мирис и привући штеточине попут гљивица или пужева. Најбољи начин је компостирање, а коре се могу комбинирати с осталим кухињским отпадом и вртним материјалима у компостној хрпи.
Правилним омјером ''зелених'' (богатих душиком) и ''смеђих'' (богатих угљиком) материјала, редовним мијешањем и залијевањем, добићете богат компост у року од неколико седмица до неколико мјесеци.
Намакање кора у води
Други начин је намакање кора у води. Након неколико дана добићете текуће гнојиво које се може користити као прихрана и додавати у тло. Ова метода није дугорочна замјена за компост, али може послужити као брза помоћ.
Коре можете и дехидрирати у рерни на ниској температури, затим самљети и посути по земљи као споро отпуштајуће гнојиво, или их закопати дубоко у тло, гдје ће се поступно разграђивати и ослобађати храњиве твари близу коријена биљака.
Коре од банана нису само отпад, оне су бесплатан, природан и одржив извор храњивих твари за ваш врт. Ако их правилно употријебите, могу знатно побољшати здравље биљака и структуру тла. Кључ успјеха је у разумијевању процеса разградње и пажљивом начину примјене. Паметном употребом, ваша кухиња може постати важан савезник у одрживом баштованству, преноси Аваз.