Politički proces

Petković: Pravni tim predsjednika Srpske oboriće optužnicu

  • 12.09.2023. 12:48

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković ocijenio je za Srnu da politički proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića ne služi na čast ni pravosuđu BiH niti naručiocima iz međunarodne zajednice, te naglasio da očekuje da će pravni tim predsjednika Srpske oboriti optužnicu.

"Sigurno da će ovo biti istorijski proces, jer je optužen predsjednik Republike, i to samo zato jer je radio posao iz svoje ustavne nadležnosti", istakao je Petković.

Petković je naveo da Dodik i Lukić nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu imaju mogućnost da izjave prethodne prigovore u roku od 15 dana.

Ukoliko se prigovore ne usvoje ili uopšte ne ulože, napomenuo je Petković, sudija za prethodno saslušanje će zakazati ročište za izjašnjenje o krivici.

Petkovć je ocijenio da će suđenje, ako ga bude, biti jedan politički proces koji ne služi na čast n pravosuđu BiH ni naručiocima iz međunarodne zajednice.

"Očekujem da će pravni tim predsjednika oboriti ovu optužnicu", poručio je Petković.

Sud BiH potvrdio je juče uređenu optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića, potvrđeno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio optužnicu Tužilaštvu na doradu.

U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzećem sudije Jasmine Ćosić Dedović.

Пратите нас и путем Вибера