Član odbora za ustavna pitanja NS RS

Petković: Ustavni sud BiH - produžena ruka OHR-a

  • Izvor: Srna
  • 22.09.2022.17:34

Član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je Srni da odluka kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske djeluje kao da je ovaj sud produžena ruka Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Petković je rekao da je ovim nastavljena dosadašnja praksa Ustavnog suda BiH i na tragu je odluka visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

"Nije ovo ništa neobično, jer je ovaj sud i ranije stavljao van snage zakone u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i šumama. Ono što se ovdje želi učiniti je da se Srpskoj potpuno oduzme pravo na poljoprivredno zemljište, rudna bogatstva, rijeke, državnu imovinu", naveo je Petković, koji je i advokat iz Banjaluke.

On je naglasio da je cilj da Republika Srpska potpuno nestane, što, naravno, neće biti dozvoljeno.

"Ovakve odluke su u potpunoj suprotnosti sa Ustavom BiH, koji ni u jednom članu ne govori o 'državnoj imovini'. Ovdje nikada ranije nije ni postojala, jer je postojala imovina Srpske i FBiH i nastankom državne zajednice BiH nije postala državna imovina, nego je samo dozvoljeno da se dio imovine za funkcinisanje institucija BiH naziva državnom imovinom", rekao je Petković.

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako navodi, nadležnost BiH.