ATV

Drugi po redu predsjednik Srpske

Plavšić: Poštovanje Dejtonskog sporazuma u BiH je obaveza

 • Извор: СРНА
 • 21.11.2022. 08:11

Drugi po redu predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić poručila je da je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH obaveza i da se međunarodni sporazumi ne mogu mijenjati u hodu.

Plavšićeva je ukazala da je rukovodstvo Republike Srpske sve vrijeme nastojalo da se sprovodi Dejtonski sporazum, ali da ona sada, nakon 27 godina, ne zna da li još postoje i neki tragovi tog sporazuma.

"Ako ne valja Dejtonski sporazum, onda bi trebalo tražiti drugo rješenje, ali ne vidim da bi drugo rješenje bilo tako dobro kao što je Dejtonski sporazum", rekla je Plavišićeva Srni povodom 27 godina od potpisivanja ovog mirovnog sporazuma.

Plavšićeva je primijetila da je pogrešno smatrati da je Dejtonski sporazum dobar samo za Srbe i poručila da bi u BiH trebalo poštovati Dejton.

"I ne (samo) da bi trebalo poštovati, nego je to obaveza", rekla je Plavšićeva.

Osvrćući se na odnos prema Dejtonskom sporazumu od potpisivanja do današnjih dana, Plavšićeva je ukazala na paralelu sa Briselskim sporazumom za Kosovo i Metohiju koji je potpisan prije devet godina, a albanska strana još odbija da ispuni svoj dio obaveza.

"Kakve mi to poruke ostavljamo novim generacijama? Prvo se piše o sporazumima, sastanci se drže na međunarodnom nivou i na koncu, kaže - prihvaćen Dejtonski sporazum, prihvaćen Briselski sporazum, i mogla bih naredati još nekoliko sporazuma, a ne sprovode se", rekla je Plavšićeva.

Ona je istakla kako prije 27 godina ne bi povjerovala da joj je neko rekao da se potpisani međunarodni sporazumi mogu tako mijenjati u hodu i da političari mogu biti toliko neodgovorni jer je "užasna stvar praviti takve eksperimente sa ljudskim i sudbinama naroda".

"Zaista bi se trebalo zamisliti šta je to u ljudima. Izgleda da im ratovi najviše odgovaraju, a ne neka mirna rješenja", zaključila je Plavšićeva.

Ona je primijetila, kako i u životinjskom kolektivu postoje zakoni, a ljudi nisu u stanju da poštuju zakone koji održavaju red, mir i napredak, te ocijenila da bi svi trebali da se zamisle "dokle je došao taj homo sapiens i da li je to kataklizma?".

"Nije to samo ekskluzivno u vezi sa Dejtonskim sporazumom. Dejtonski sporazum i njegovo kršenje je povod da se zamislimo šta je i sa drugim sporazumima, a zovemo se vrsta homo sapiens. Znači `sapiens` - `pametni čovek`", zaključila je Plavšićeva.

Biljana Plavšić (92) bila je predsjednik Republike Srpske od 1996. do 1998. godine i prva žena na čelu jedne republike u istoriji srpskog naroda.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine i njegovih 12 aneksa, u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.  

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.