Produbljenje političke krize

“Pobjeda” u Njujorku poraz u BiH

  • Извор: Глас Српске
  • 13.05.2022. 18:18

Bošnjačka politička elita, uz pomoć lobista, a zloupotrebljavajući čak i domaće diplomatske kanale, izvojevala je Pirovu pobjedu u Njujorku koja će, dugoročno gledano, dovesti do razdora, podjela i produbljenja političke krize sa nesagledivim posljedicama.

Istakao je to za “Glas Srpske” profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nevenko Vranješ, naglasivši da su Bošnjaci u Savjetu bezbjednosti UN samo kratkoročno poentirali jer su, nakon onog što je urađeno posljednjih dana u Njujorku, neminovne veće turbulencije na domaćoj političkoj sceni.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, naime, odletio ekspresno u Njujork, prisustvovao sjednici Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH, te se i obratio, iako govor nije usaglašen sa ostala dva člana Predsjedništva. Osim toga, uz pomoć tamošnjih lobista je, kako upozoravaju iz RS, onemogućio da pred ambasadorima zemalja članica UN govori predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, koji je već bio u Njujorku. Istovremeno, Kristijanu Šmitu je odobreno da iznese svoje viđenje situacije u BiH, iako nije dobio potvrdu upravo u tom organu UN da je on na mjestu visokog predstavnika, na šta su ukazali i predstavnici Rusije i Kine. I Tegeltija je upozorio da je političko Sarajevo uradilo sve što je moglo, te i zloupotrijebilo diplomatsku mrežu, da spriječi da se obrati. Izvor “Glasa” blizak međunarodnim krugovima u Njujorku potvrdio je da je jednu od ključnih uloga odigrao i šef Misije BiH pri UN Sven Alkalaj, koji je odbio da Savjetu bezbjednosti UN proslijedi notu Zorana Tegeltije.

- Procedura je takva da preko Misije mora da se uputi nota za zakazivanje sastanaka predsjedavajućeg sa ambasadorima u UN i zakazivanje obraćanja. On je to, međutim, odbio i pri tome notu za sastanke koje smo tražili uputio na iste adrese, ali za Džaferovića - kazao je sagovornik.

Za Nevenka Vranješa, s druge strane, jasno je da su bošnjački predstavnici i lobisti išli direktno protiv druga dva naroda sa kojima dijele život u BiH, optužujući ih za sve probleme, a posebno upirući prst u Srpsku. 

- Nikako nije dobro da se na jednom takvom mjestu jedan narod obračunava sa druga dva. Tegeltija je čovjek koji vodi razumnu i racionalnu politiku i nastoji da artikuliše interese svih naroda u Savjetu ministara. Oni su spriječili njega da se obrati jednom takvom tijelu, a favorizovali OHR i Džaferovića - kazao je Vranješ, koji smatra da će u dogledno vrijeme Bošnjaci prokockati to povjerenje na svjetskim adresama.

Kritike je juče uputio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekavši da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN bila antisrpska, o čemu govori činjenica da nisu dozvolili da se obrati neko ko je hijerarhijski bio više rangiran od Džaferovića, jer on nije govorio u ime Predsjedništva.

- Džaferović je zloupotrijebio govornicu, ali su to učinili i oni koji su mu dopustili da se obrati, a nisu učinili ništa da se očuva bilo kakva koordinacija u okviru institucija BiH. Moramo da priznamo da su danas neke od važnih zapadnih zemalja na strani muslimanske koncepcije o stvaranju unitarne zemlje. SDA jedina u svom programu ima antidejtonska obilježja, da se ukinu entiteti i da se gradi građanska država - rekao je Dodik i dodao da to nije dejtonska struktura i kao takva ne može da prođe.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.