Đorđe Radanović

"Pogoršan položaj Srba u FBiH, ostalo ih svega 1,64 odsto"

  • Извор: СРНА
  • 02.01.2023. 11:27

Položaj Srba u Federaciji BiH (FBiH) u 2022. godini dodatno je pogoršan, a njihovoj broj, prema procjenama, smanjen na samo 36.000 ili 1,64 odsto, ističe za Srnu predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

"S obzirom na to da su brojčano većinski narodi Bošnjaci i Hrvati na listama svojih stranaka izabrali 19 delegata u Dom naroda iz reda Srba, autentični legitimni predstavnici srpskog naroda nemaju mogućnost da predlože potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda", naveo je Radanović.

Činjenica je, ističe on, da su Bošnjaci i Hrvati izabrali sebi podobne Srbe u federalni Dom naroda.

Podobni i nepodobni Srbi

On napominje da su "bošnjačke i hrvatske" stranke izabrale "svoje" Srbe u Dom naroda FBiH, a to su Smiljana Viteškić i Dragica Suša - SDA, Vedrana Vujović, Goran Bulajić i Žarko Vujović - Demokratski front, Slađan Ilić, Jelena Pekić, Igor Stojanović, LJubinka Atanasijević, Mladen Lonić, Vesna Saračić, Mladen Simić i Kristina Petrović - SDP BiH, Milomirka Melank - Naša stranka, Zora Dujmović, Miroslav Mitrović i Svetlana Kamenjaš - HDZ, Branka Cvijetić - Novi početak Goražde.

"Odbor za zaštitu prava Srba u proteklom periodu izvršio je procjenu broja Srba u FBiH na dan 15. decembar. Kontaktirali smo sve srpske organizacije po kantonima, srpska udruženja po kantonima i opštinama, članove savjeta mjesnih zajednica srpske nacionalnosti i sveštenike Srpske pravoslavne crkve koji službuju u FBiH, i razultati su poražavajući", naglašava Radanović.

Prema "popisu" 56.550, a prema realnoj procjeni svega 36.320 Srba u FBiH

On navodi da, prema izvršenim analizama i procjeni, na teritoriji FBiH živi 36.320 Srba, a da ih je prema "popisu u BiH iz 2013. godine" bilo 56.550.

"Zbog nepostojanja mogućnosti da se zaposle, loše infrastrukture i generalno nepovoljnog odnosa vlasti, Srbi u FBiH su sa 2,5 odsto sada zastupljeni sa 1,64 odsto od ukupnog broja stanovnika Federacije, a prije rata bilo ih je 19,95 odsto", precizira predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Brojna krivična djela protiv Srba obilježila 2022. godinu

Radanović ističe da su tokom 2022. godine izvršena brojna krivična djela iz mržnje protiv vjerskog i nacionalnog uvjerenja, kao i etničkog porijekla pravoslavnih Srba u FBiH.

On podsjeća da je 23. marta oskrnavljeno pravoslavno groblje Crkvina u Brezičanima, opština Donji Vakuf, kada su porušeni spomenici i ograda.

U Visokom, u selu Maurovići, 13. juna ubijena je Srpkinja povratnica Nada Radulović (65), 10. jula oskrnavljeno je pravoslavno groblje Vihovići u zapadnom dijelu Mostara, gdje su na ulaznoj kapiji i zidu oko groblja bili ispisani ustaški simboli i upućene pogrdne poruke Srbima.

Velika šteta počinjena je i 7. decembra na Sabornoj crkvi u Mostaru.

"BiH je dobila kandidatski status u EU. Sramota je da zemlja koja ima kandidatski status i dalje ima cijela naselja bez struje. Srbi u naseljima oko Drvara, Petrovca, Grahova i Glamoča i danas 27 godina nakon rata nemaju struju", naglašava Radanović.

On podsjeća da su Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH potpisale FBiH koju je zastupao tadašnji predsjednik Krešimir Zubak i Republika Srpska koju je zastupao tadašnji potpredsjednik Nikola Koljević.

Prema njegovim riječima, Aneks sedam propisuje da će strane obezbijediti da se izbjeglim i protjerenim omogući siguran povratak bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije, naročito zbog njihovog etničkog porijekla vjeroispovjesti ili političkog uvjerenja.

Federalne vlasti "zaboravile" na Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma

"Ovaj aneks FBiH krši jer imamo svakodnevno kršenje prava Srba, prava koja su propisana u Katalogu prava iz dejtonskog Ustava BiH. U Aneksu sedam, član 21, stav dva propisano je da će strane i komisija za izbjeglice svakom licu koja zahtijeva naknadu umjesto povrata imovine, dodijeliti pravičnu naknadu. Pozivamo sve Srbe čije su kuće i pomoćni objekti srušeni da od Komisije za izbjeglice traže pravičnu naknadu", naglašava Radanović.

On tvrdi da u FBiH trenutno ima oko 220 naseljenih mjesta koja nemaju nijednog stanovnika, a prije 1992. godine su bili naseljeni isključivo Srbima.

"Vlasti FBiH nisu pomogle srpskom narodu u obnovi putne infrastrukture u ovom entitetu. Putevi u naseljima gdje žive Srbi nisu na listama i planovima za asfaltiranje i rehabilitaciju. Najbolji dokaz je put Glamoč-Drvar koji ne žele asfaltirati ni kanton niti Federacija", navodi Radanović.

On smatra da su se u decembru 2022. godine desile i neke pozitivne stvari za sve ljude u BiH.

"Smjernice u formiranju vlasti koje su potpisale SNSD, HDZ i stranke `osmorke` prvi put pokazuju da je moguće živjeti po ustavnim dejtonskim načelima. Sigurni smo da će u ovim načelima i po ovim principima biti bolje i Srbima u FBiH da se smanji broj incidenata nad pripadnicima srpskog naroda", naveo je Radanović za Srnu.

Тагови: