Ambasador BiH u Srbiji

Pokrenuta hajka na ambasadora Vranješa

  • Извор: АТВ
  • 27.07.2023. 19:15

U drugom enitetu se podigla prava hajka na ambasadora BiH u Srbiji, Aleksandra Vranješa.

Ovaj put im smeta podrška studentkinjama koje su veličale generala Ratka Mladića, koji je štitio svoj narod i Republiku Srpsku. To što se Vranješ zahvalio zato što je Valentini Vujičić i Slađani Todić omogućeno da studiranje, umjesto u federalnom Sarajevu, nastave u Beogradu, mediji iz drugog eniteta nazivaju skandaloznim. 

Smeta im što se sastao s Aleksandrom Vulinom. Kako je sastanak ambasadora sa predstavnikom državne institucije u zemlji prijema diplomatski skandal, nije baš najjasnije. Valjda im smeta što se njihovi pozivi na linčovanje nisu ostvarili. Sada Vranješ pita šta bi bilo da je obrnuta situacija.

"Suspendovanje studenata srpske nacionalnosti skandalozno"

“Kako bi reagovalo Sarajevo? Kako bi reagovale nevladine organizacije? Kako bi reagovale brojne ambasade, zaštitnici ljudskih prava? Kako bi oni reagovali? Zamislite kakve bi to reakcije izazvalo? To bi do UN-a stiglo. Ali kada se Srpkinje, koje se usude da na društvenim mrežama napišu nešto što se ne dopada sarajevskoj čaršiji, sarajevskoj političkoj eliti, e onda zaslužuju, je l’ da, da budu linčovane?“ , kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji.

A Univerzitet u Sarajevu je oduzeo pravo na obrazovanje Slađani i Valentini. Svoja vrata im je otvorila Akademija za nacionalnu bezbjednost u Beogradu. Zato je ambasador, kaže, i imao dužnost da zahvali Srbiji. Zahvalne su i te kako i dvije mlade studentkinje. 

Studentkinje Valentina Vujičić i Slađana Todić isključene sa fakulteta u Sarajevu

Studentkinje Valentina Vujičić i Slađana Todić isključene sa fakulteta u Sarajevu

“Poslije ovih nemilih događaja, mislim da je svima dovoljno jasno da nije moguć nastavak našeg daljeg školovanja u federalnom Sarajevu. Zato smo sa zadovoljstvom prihvatili poziv gospodina Aleksandra Vulina”, rekla je Valentina Vujičić. 

“Njihova podrška podstakla nas je da ne gledamo u prošlost, već da se isključivo osvrnemo na budućnost”, kaže Slađana Todić.

Srbija nije dopustila da ta budućnost bude uništena. Vranješ odgovara i da se mnogi njegovi potezi neće dopasti političkom Sarajevu, jer se njihovim narativima neće voditi. 

Cvijanovićeva razgovarala sa Vranješem i Vujićem o diplomatskom angažmanu

Cvijanovićeva razgovarala sa Vranješem i Vujićem o diplomatskom angažmanu

Zbog fotografija koje su objavile, Valentina i Slađana su prošle golgotu. Studirale su na Fakultetu kriminalistike, u Sarajevu. Mediji su pokrenuli hajku, a Tužilaštvo BiH je saopšilo je da će formirati predmet povodom ovog slučaja. U isto vrijeme, tamo i dalje ćute na to što pojedini političari iz drugog entiteta podrivaju ustavni poredak pozivajući na ukidanje MUP-a Srpske. Mada, ni to ne čudi, kada su nijemi i na sve ostale napade na Republiku Srpsku.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм