Neprihvatljiv nastup Bošnjaka

Poslanici iz Srpske napustili sjednicu Predstavničkog doma

  • Извор: АТВ
  • 19.04.2023. 19:05

Potpisana zajednička izjava bošnjačkih predstavnika o takozvanoj državnoj imovini BiH i ponašanje predsjedavajućeg Denisa Zvizdića glavni su razlozi zbog kojih su poslanici iz Srpske napustili današnju sjednicu predstavničkog doma parlamenta BiH.

Klub SNSD-a tražiće kaže i stav Etičkog odbora, zbog odnosa Zvizdića prema poslaniku Miloradu Kojiću. Što se tiče imovine, jasno se zna šta pripada Srpskoj a šta FBIH, poručuju poslanici. 

"Danas smo imali dvije neviđene situacije, bezobrazno neviđene situacije jedna je upravo ova deklaracija koju su bošnjaci potpisali a druga je nepoštovanje Srba iz Republike Srpske od strane predsjedavajućeg Denisa Zvizdića koji je pristrasno prekidao kolegu Kojića tokom izlaganja koji je drugim poslanicima dozvoljavao da se udalje od tačke dnevnog reda i koji je dozvolio da neki gosti, ja ne znam ko su, ne želim da licitiram neprimjereno dobacuju dok poslanik govori i obraća se to je nedopustivo", kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Sanja Vulić.

Članovi predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić zajedno sa liderima bošnjačkih stranaka potpisali danas zajedničku izjavu o kako oni kažu državnoj imovini. U njoj su naveli da Tužilaštvo BiH i ostali organi treba da procesuiraju odgovorna lica koja najvljuju da će nastaviti knjiženje imovine na Republiku Srpsku. Elemdin Konaković kaže ovo je primjer probosanskog jedinstva. 

"Mi smo samo potvrdili svoje opredjeljenje ono o čemu govorimo stalno, nešto što stalno ponavljamo nešto o čemu očekujemo mnogo ozbiljniji pristup međunarodne zajednice" rekao je lider stranke NiP Elmedin Konaković.

Ne postoji slovo ustava niti Dejtonskog sporazuma koje predviđa postojanje takozvane državne imovine BiH, poruka je Željke Cvijanović. Odluka Ustavnog suda BiH je dokaz da je u BiH sasvim moguće da najviši pravni i politički akt najočiglednije urušavaju oni koji su dužni da ga štite. 

"Ono što je zapravo antidejtonsko i što više od dvije decenije destabilizuje BiH, nisu politika Milorada Dodika i Republike Srpske, već patetični pokušaji bošnjačkih lidera da nasiljem i galamom prigrabe nešto što BiH Ustavom i Dejtonskim sporazumom ne pripada", rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Svaki centimetar ostaće imovina Srpske i neće biti ono što oni žele. Ovo je najobičniji pokušaj devastiranja, poruka je srpskih poslanika iz predstavničkog doma. 

"Ono što sam vidio u tom zajedničkom pismu deklaraciji, kako se već zove oni su naveli da isključivo iz razloga poštovanja Ustava i Dejtonskom Mirovnog sporazuma sa već sve to što su napisali kada je u pitanju imovina oni već krše ustav i dejtonski mirovni sporazum oni su kontadiktorni samoj izjavi koju su potpisali", kaže poslanik SNSD-a u PD PS BiH Milorad Kojić.

"Danas je potpisan dokument svih političkih faktora, bođnjačkih političkih predstavnika koji praktično znači ujedinjeni front prema imovini Srpske", kaže poslanik SDS-a u PD PS BiH Mladen Bosić.

Imovina Srpske pripada isključivo Srpskoj i tako će ostati. Ona je crvena linija preko koje Srpska neće nikada ići, jasna je poruka iz Republike Srpske.