Sporazum BiH i Hrvatske

Potpisan sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2023. 17:49

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH Edin Forto i ministar mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas u Sarajevu sporazum o rekonstruciji mosta Brčko-Gunja na rijeci Savi, a radovi bi trebali da počnu do kraja sljedeće godine.

Most je izgrađen još u vrijeme Austrougarske, a zbog dotrajalosti preko njega je ograničen teretni saobraćaj.

Forto je rekao novinarima da u narednom periodu slijedi faza projektovanja, te da će rekonstrukciju mosta podjednako finansirati BiH i Hrvatska, ali da će tačan iznos ovog projekta biti poznat kada budu završeni projektovanje i nabavka.

Tokom susreta je bilo riječi i o saradnji na izgradnji putne infrastrukture i rekonstrukciji drugih mostova.

- Sljedeći most je Novi Grad-Dvor, zatim slijedi most u Orašju i imamo još nekoliko projekata koji su sazreli da brzo krenu - naveo je Forto.

On je napomenuo da su razgovarali i o brzom putu koja će povezati Hrvatsku sa Unsko-sanskim kantonom.

- Brzi put će ići kroz centralnu Bosnu, kroz Јajce, prema Travniku i Sarajevu, a to je koridor koji dalje od Sarajeva ide prema Podgorici - pojasnio je Forto.

On je dodao da je to koridor koji će zajednički pokušati da upišu u mrežu evropskih koridora radi povlačenja sredstava iz fondova EU.

Forto je naveo i da su dogovorili da uskoro počne projektovanje rekonstrukcije Unske pruge, koja je osamdesetih godina prošlog vijeka bila jedna od najmodernijih u regionu, a sada je zapuštena.

- Krenućemo u izradu projekta, a onda ćemo zajedno tražiti izvore finansiranja za rekonstrukciju te pruge - rekao je Forto.

Butković je rekao je da je most Brčko-Gunja u veoma lošem stanju i da će preduzeće "Hrvatske ceste" krenuti hitno u realizaciju projekta.

- Raspisaće se konkurs za projekat obnove, a sljedeće godine počinje obnova mosta - rekao je Butković.

On je naveo da je spreman i nacrt sporazuma za granični most Novi Grad-Dvor.

Forto i Butković su potvrdili da će učiniti sve da se u skorije vrijeme uspostavi željeznička linija između Sarajeva i Zagreba.

Potpisivanju sporazuma prethodio je bilateralni sastanak delegacija BiH i Hrvatske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.