Бећировић очигледно има кокошије памћење

Потврђен став Српске: Чланство не, сарадња да!

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2024. 19:13

Денис Бећировић очигледно има кокошије памћење јер би требало да се сјети да је у БиХ, и то прије само седам мјесеци, био Џејмс Меки, директор Одјела за безбједносну политику и партнерство у сједишту НАТО-а. Тада су и муслимански медији у Сарајеву наводили да НАТО у БиХ одавно није послао особу са важнијом функцијом у цијелом савезу. Такође, речено је да би оно што он говори о БХ чланству многе могло бацити у депресију.

Зашто? Ево подсјетника, првенствено Денису Бећировићу. 

"Одлука да ли ће се БиХ придружити НАТО савезу или не у потпуности зависи од БиХ. Она је независна, демократска земља и Босна треба бирати сама, на основу својих демократских начела и процедура унутар земље. То НАТО не може одлучити", рекао је Меки.

А одавно је Српска рекла да нема чланства и да може само сарадња. Што је Бећировићу мило, то му се снило, једна је од реакција која стиже из Српске на његове пусте жеље да БиХ иде према чланству у НАТО-у. О томе је тако срчано говорио након јучерашњег састанка и још поручио како Алијанса чврсто стоји уз БиХ. 

Наравно да је прећутио да је ријеч о сарадњи и да НАТО делегација није помињала чланство. 

"Сви ми имамо бенефите од тога. И економске и политичке и на крају ћу рећи психолошке", рекао је Бећировић.

Посебну екстазу Бећировић доживљава када се састаје са странцима па су му и изјаве након тога пуне неког набоја. Врло често у тим изјава треба прекрижити пола, баш као и у јучерашњој након састанка са НАТО-вцима која је пуна његових жеља и нема везе са чињеницама. 

"Ни једном ријечју нико није поменуо чланство БиХ у НАТО савезу. Чланство је помињао само Денис Бећировић са видљивом фрустрацијом што та одлука није на њему да је донесе", каже Марко Милисав, савјетник српског члана Предсједништва БиХ.

Фрустрација је изгледа ријеч која најбоље описује како се Бећировић осјећа када је НАТО у питању. 

"Има право на фрустрације, има право да их испољава, али оно што не може да промјени је став Српске, а самим тим и став БиХ према НАТО тако да је та прича кретања БиХ према НАТО потпуно завршена", рекао је Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ.

Република Српска се пита и без њеног пристанка, у Сарајеву о чланству могу само да сањају. 

"Став Републике Српске је непромијењен, сарадња са НАТО да, у том погледу ћемо увијек бити њихови саговорници и неко са ким ће моћи да комуницирају а чланство никако и никада", каже Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

И на крају још један подсјетник на важног човјека из НАТО савеза који је љетос био у БиХ, а чију су посјету бошњачки политичари, изгледа, одлучили да забораве, посебно Бећировић. Да се мало разбије та амнезија, ево опет подсјетника шта је рекао о чланству. 

"Та је одлука на БиХ, жели ли или не. Оно што ћу данас рећи је да БиХ није спремна да постане чланицом НАТО-а", рекао је Меки.


Пратите нас и путем Вибера