Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv Nedžada Ćehića za ubistvo zarobljenih pripadnika VRS

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2023. 11:28

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika takozvane Armije BiH Nedžada Ćehića koja ga tereti za ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske na području Bosanske Krupe 1995. godine, saopšteno je danas iz ove pravosudne institucije.

Ćehiću je optužen u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade takozvane Armije BiH i na teret mu se stavlja krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

On je zajedno sa drugim pripadnicima takozvane Armije BiH u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, u periodu od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, zarobio najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske na navedenim lokalitetima prilikom napada na njihove položaje.

Prema navodima optužnice, oni su neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu upotrebom vatrenog oružja ubili četiri pripadnika Vojske Republike Srpske, dok su preostalih najmanje 21 ratnog zarobljenika odveli, zatvorili i držali u vojnom pritvoru 511. Slavne brdske brigade takozvane Armije BiH, odakle su ih u tri navrata u ljeto 1995. godine izvodili u grupama i ubili na tri lokacije na području opštine Bosanska Krupa.

Optuženi Ćehić je uhapšen po Interpolovoj potjernici i u junu izručen BiH od partnerskih i pravosudnih institucija Austrije, sa kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: