Udruženje "Grmeč“

Praštalo: Skrnavljenje spomenika u Sanskom Mostu poruka Srbima da nisu poželjni

  • Извор: СРНА
  • 10.08.2023. 11:08

Skrnavljenje srpskih nadgrobnih spomenika na području Sanskog Mosta postala je praksa, a posljednji slučaj rušenja spomen-obilježja stradalima tokom perioda turskog terora nosi poruku da Srbi nisu poželjni na svojim vjekovnim ognjištima, rekao je Dragan Praštalo iz Zavičajnog udruženja Sanjana "Grmeč".

"Juče smo svjedočili vandalskom činu u kojem je porušeno spomen-obilježje obnovljeno prije mjesec dana u selu Lipnik. Sva naša groblja na prostoru Sanskog Mosta su nakon rata devastirana", kaže Praštalo.

On navodi da danas na prostoru Sanskog Mosta živi oko 500 srpskih povratnika, dok ih je prije rata bilo oko 30.000 Srba.

"Problema je mnogo. Povratka nema jer nedostaju ekonomski, socijalni, ali i stambeni uslovi", rekao je Praštalo i dodao da Zavičajno udruženje organizuje razne aktivnosti i na taj način pokušava da vrati mlade u zavičaj.

Srbi trpe teror i 28 godina poslije rata

Srbi trpe teror i 28 godina poslije rata

Praštalo kaže da se Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč" prvo okupilo oko obnove hramova u tom dijelu podgrmeča, a brojne akcije su ujedinile Sanjane širom svijeta.

"Potrebno je da institucije Republike Srpske više pažnje obrate na povratnike u Sanski Most. Preduslov povratka je, svakako, infrastruktura. Gdje god nije obnovljena infrastruktura u FBiH, to je srpski kraj", istakao je Praštalo.

U selu Lipnik u Sanskom Mostu vandali su oskrnavili spomen-obilježje u obliku krsta, koje datira iz turskog perioda.

Sveštenik Travar je rekao da je oskrnavljen spomenik za četvoricu Lipničana i podsjetio na priču o vjernosti lipničkih kumova, što se direktno veže za svirepo postradale Lipničane.

Majdanski kapetan Derviš-beg Cerić proganjao je sultanove i svoje protivnike među krajiškim muslimanima, a često je terorisao Srbe u Lipniku.

Dodik: BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci

Dodik: BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci

Srbi su jednom u samoodbrani ubili begovog psa, što je Derviš-beg Cerić iskoristio da uhvati četvoricu Srba i da ih osudi nabijanjem na kolac.

Zabilježeno je da je zla sudbina zadesila Nikolu Zeca, Trivuna Mikića, Trivuna Vukića i Petra Gavrića.

Gavrić je zatražio od bega da ga nakratko pusti da ode do kuće i oprosti se sa porodicom, što je on prihvatio pod uslovom da nađe zamjenu koja će biti garancija da će se vratiti na stratište ili će taj drugi biti nabijen na kolac.

Za zamjenu se javio kum Petra Gavrića. Petar je otišao kući, oprostio se sa porodicom i vratio da bude surovo pogubljen. Od tada je, kao izuzetno moralna pouka, nastala izreka: "Budi vjeran kao lipnički kum!" ili "Budi od riječi kao lipnički kum!". 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: