"Kreiraće mjere u slučaju povećanog izvoza"

Prati se izvoz pšenice iz BiH

  • Извор: АТВ
  • 11.03.2022. 19:16

Srbija je juče zabranila izvoz žitarica iz zemlje, ali to se ne odnosi na Republiku Srpsku. Ukoliko zatreba, Srbija će biti tu, ali do velikog uvoza ne bi trebalo ni doći, smatra ministar poljoprivrede Srpske Boris Pašalić. Jedini problem je što velike količine odlaze i u Federaciju, pa se zbog toga izvoz iz zemlje teže kontroliše. Ali, ukoliko se zalihe smanje, jasno je šta slijedi.

"Trenutno se prati izlaz pšenice iz BiH preko organa na nivou BiH. Ukoliko bude povećanog odliva van države sigurno da se mogu kreirati neke mjere koje su preduzele Mađarska i Srbija", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić. 

Ako do nestašice nafte i naftnih derivata dođe na tržištu, u termoelektranama  Republike Srpske, čiji rad od toga zavisi, neće. Vlada je Elektroprivredi dozvolila nabavku i skladištenje zaliha za narednih pola godine. Oko 10 miliona litara nafte koja će se koristiti samo za rudarsku mehanizaciju trebalo bi da bude smješteno u Rafineriji nafte u Brodu. 

"Zavisna preduzeća, prvenstveno rudnik i termoelektrana Gacko i Ugljevik, imaju svoje tekuće ugovore za snabdijevanje energentima, najviše dizel gorivom isključivo za potrebe opreme na rudnicima u kopovima u Gacku i Ugljeviku. Ti rudnici ukoliko ne bi imali dizel goriva bio bi problematičan iskop uglja, to znači da bi nestalo uglja na deponijama, što znači da ne bi mogle ni termoelektrane da rade", kaže direktor "Elektroprivrede" Republike Srpske Luka Petrović. 

Sve radimo da do nestašice energenata i hrane u BiH ne dođe, kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Važno je da podstičemo domaću proizvodnju, jer su najviše porasle cijene uvozne robe, kaže premijer Srpske. 

"Tako da ćemo pokloniti značajno veću pažnju i u jednom i u drugom entitetu, vezano i za proljetnu sjetvu i za pomoć, da naši poljoprivredni proizvođači zasiju što više površina i da time obezbijedimo dovoljne količine hrane i što veći broj proizvoda za potrebe tržišta BiH", kaže predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković. 

Naredne sedmice Savjet ministara donijeće odluku o ukidanju carine na uvoz đubriva iz trećih zemalja. BiH se obratila Turskoj kako bi od njih dobila određeni kontingent đubriva.

Тагови: