Посвећеност ЕУ путу

Преговорима треба приступити, али се морају бранити интереси Српске

  • Извор: АТВ
  • 13.03.2024. 19:17

Посвећеност БиХ европском путу претворила се у опипљиве резултате то у најкраћем пише у извјештају Европске комисије о напретку БиХ. Поједине ствари су завршене док се друге приводе крају попут нацрта закона о судовима БиХ и новог закона о ВСТВ-у. Дотакли су се у извјештају и Републике Српске наводећи њене ставове по питању уставног суда и нелегитимног високог представника.

Траже и да се што прије именују судије које недостају како би се осигурао пуни састав Уставног суда. То је доказ да Брисел БиХ види као цјелину  и сасвим је јасно да ће они и даље имати читав низ захтјева, каже за АТВ Милош Ковић. Преговорима треба приступити, Република Српска не треба да буде у конфронтацији са било ким међутим своје интересе и суверенитет мора бранити. Ништа се спектакуларно каже Ковић неће десити послије  21 марта јер никакви рокови нису важни. ЕУ може да понуди лијепе ствари али може и много тога лошег да уради. 

"Да кажем најдиректније да би нас уцјењивали и условљавали. Дакле уколико желите да се прикључите том клубу они имају своје услове, а пред српски народ постављају се услови који се нису постављали пред друге чланице ЕУ. Довољно је да поменемо Косово и Метохију и њихов захтјев да се одрекнемо дијела своје територије и свих својих светиња. Оно што је сигурно, услов то ће бити умањивање овлашћења Републике Српске у корист тзв политичког Сарајева", каже универзитетски професор Милош Ковић.

Сви ти нови захтјеви који нису били на столу до сада сводиће се управо на централизацију БиХ. Од приступања Европској унији нема ништа, јасни су у институту за Европске студије. Све је каже јасније да је Европска унија само политичко крило НАТО-а. 

"Сви ти услови своде се на централизацију власти, на укидање Републике Српске, на политички притисак, на изгон Русије из региона. Ради се дакле о притиску колонијалних владара", каже Стеван Гајић, научни сарадник Института за Европске студије.

И тај притисак може се само наставити. Пут БиХ након отварања преговора  изгледаће по принципу ми вама поново захтјеве ви нама рјешења. Биће то један међупростор са пуно техничких ствари, процеса, поновних преговора. Фаза јесте конкретнија међутим не треба заборавити да је Европска унија једна дисфункционална породица коју су почели да напуштају њени чланови.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска