Posvećenost ЕU putu

Pregovorima treba pristupiti, ali se moraju braniti interesi Srpske

  • Izvor: ATV
  • 13.03.2024. 19:17

Posvećenost BiH evropskom putu pretvorila se u opipljive rezultate to u najkraćem piše u izvještaju Еvropske komisije o napretku BiH. Pojedine stvari su završene dok se druge privode kraju poput nacrta zakona o sudovima BiH i novog zakona o VSTV-u. Dotakli su se u izvještaju i Republike Srpske navodeći njene stavove po pitanju ustavnog suda i nelegitimnog visokog predstavnika.

Traže i da se što prije imenuju sudije koje nedostaju kako bi se osigurao puni sastav Ustavnog suda. To je dokaz da Brisel BiH vidi kao cjelinu  i sasvim je jasno da će oni i dalje imati čitav niz zahtjeva, kaže za ATV Miloš Ković. Pregovorima treba pristupiti, Republika Srpska ne treba da bude u konfrontaciji sa bilo kim međutim svoje interese i suverenitet mora braniti. Ništa se spektakularno kaže Ković neće desiti poslije  21 marta jer nikakvi rokovi nisu važni. ЕU može da ponudi lijepe stvari ali može i mnogo toga lošeg da uradi. 

"Da kažem najdirektnije da bi nas ucjenjivali i uslovljavali. Dakle ukoliko želite da se priključite tom klubu oni imaju svoje uslove, a pred srpski narod postavljaju se uslovi koji se nisu postavljali pred druge članice ЕU. Dovoljno je da pomenemo Kosovo i Metohiju i njihov zahtjev da se odreknemo dijela svoje teritorije i svih svojih svetinja. Ono što je sigurno, uslov to će biti umanjivanje ovlašćenja Republike Srpske u korist tzv političkog Sarajeva", kaže univerzitetski profesor Miloš Ković.

Svi ti novi zahtjevi koji nisu bili na stolu do sada svodiće se upravo na centralizaciju BiH. Od pristupanja Еvropskoj uniji nema ništa, jasni su u institutu za Еvropske studije. Sve je kaže jasnije da je Еvropska unija samo političko krilo NATO-a. 

"Svi ti uslovi svode se na centralizaciju vlasti, na ukidanje Republike Srpske, na politički pritisak, na izgon Rusije iz regiona. Radi se dakle o pritisku kolonijalnih vladara", kaže Stevan Gajić, naučni saradnik Instituta za Еvropske studije.

I taj pritisak može se samo nastaviti. Put BiH nakon otvaranja pregovora  izgledaće po principu mi vama ponovo zahtjeve vi nama rješenja. Biće to jedan međuprostor sa puno tehničkih stvari, procesa, ponovnih pregovora. Faza jeste konkretnija međutim ne treba zaboraviti da je Еvropska unija jedna disfunkcionalna porodica koju su počeli da napuštaju njeni članovi.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom