Tužilaštvo BiH

Presuda za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 27. aprila

  • Извор: СРНА
  • 15.03.2023. 16:57

Presuda generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine, biće izrečena 27. aprila, rečeno je na današnjem ročištu nakon iznošenja završnih riječi odbrane.

Drekovićeva odbrana danas je tvrdila da Tužilaštvo BiH nije dokazalo zločin, te je zatraženo da optuženi bude oslobođen krivice.

Advokat Mirsad Crnovršanin, koji brani Drekovića, rekao je da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano, prenosi "Birn".

Tokom završnih riječi, odbrana se često pozivala na nalaze svojih vještaka, kao i na prikupljenu materijalnu dokumentaciju, te istakla, između ostalog, da dokazi upućuju da Stanislava Koprivica nije ranjena i poginula u centru, već u širem rejonu Kalinovika.

Odbrana smatra da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni ranjavanje Ratka Đogića, kao ni Miroslava Tošovića.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Suđenje Ramizu Drekoviću počelo je prije četiri godine.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.